Povišene trgovinske tenzije - rizik po globalni ekonomski rast

23.07.2018. 07:57 / Izvor: Nezavisne novine
Povišene trgovinske tenzije - rizik po globalni ekonomski rast

Povišene trgovinske i geopolitičke tenzije predstavljaju rizik po globalni ekonomski rast.

Povišene trgovinske i geopolitičke tenzije predstavljaju rizik po globalni ekonomski rast, navodi se u nacrtu kominikea ministara finansija i guvernera centralnih banka zemalja G20 sa samita u Argentini.

U nacrtu kominikea, u koji je uvid imala agencija Rojters, ministri i guverneri su pozvali na širi dijalog.

Oni su ukazala da su tržišta ekonomija u razvoju bolje pripremljena za prilagođavanje spoljnim udarima, ali da se i dalje suočavaju sa izazovima nestabilnog tržišta i prekida u prilivu kapitala.

"Globalni ekonomski rast stagnira, a stopa nezaposlenosti je niska. Međutim, rast je manje sinhronizovan i povećan je rizik od pada u dugoročnom i srednjoročnom nivou", ističe se u nacrtu.

Prema nacrtu kominikea, u rizike spadaju sve veće finansijske poteškoće, povišene trgovinske i geopolitičke tenzije, nejednak i strukturno slab rast, posebno u nekim razvijenim ekonomijama.

U nacrtu se napominje da su neophodne strukturalne reforme za jačanje eventualnog ekonomskog rasta i da se potvrde obaveze sa prethodnog susreta ministara finansija u martu da će se uzdržati od konkurentnih devaluacija koje bi mogle imati uticaj na globalnu finansijsku stabilnost.

Ministri su potvrdili zaključke lidera G20 sa njihovog posljednjeg samita u Hamburgu u julu prošle godine kada su naglasili da je trgovina motor globalnog rasta i potvrili važnost višestranih trgovinskih sporazuma.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti