Osvrt premijera Kantona Sarajevo Adema Zolja na 100 dana rada Vlade

26.07.2018. 13:09 / Izvor: Akta.ba
Osvrt premijera Kantona Sarajevo Adema Zolja na 100 dana rada Vlade

Reforma zdravstva bila je pompezno najavljivana, ali u ovoj oblasti gotovo ništa nije urađeno.

Početkom aprila ove godine preuzeo sam dužnost premijera Kantona Sarajevo. Od tada su prošla nepuna četiri mjeseca i potrebno je da građanima jasno kažem šta sam zatekao i koje sam aktivnosti, zajedno sa resornim ministrima, poduzeo kako bi se prilike u našem kantonu popravile. 

Očekivao sam, nakon više od tri godine javnih nastupa bivšeg premijera, da ću zateći daleko bolje i uređenije stanje u svim oblastima od kojih zavisi kvalitet života građana Kantona Sarajevo. Ali sam za kratko vrijeme uvidio da se prije mog dolaska govorilo mnogo, a radilo malo.

Reforma zdravstva bila je pompezno najavljivana, ali u ovoj oblasti gotovo ništa nije urađeno. Ova Vlada, odmah po mom dolasku, naložila je produženje radnog vremena u domovima zdravlja i uvodi se 24-satna dežura za pedijatrijske timove i timove porodične medicine uz prateće službe. To je bio jednostavan potez koji građanima puno znači, a kojim se rasterećuju sekundarna i tercijarna zdravstvena zaštita. Uz donošenje podzakonskih akata koji postepeno uređuju zdravstveni sistem u Kantonu Sarajevo usvojena je i Uredba o obimu, uslovima i načinu ostvarivanja prava osiguranih lica Kantona Sarajevo na funkcionalna medicinska sredstva (Uredba o ortopedskim pomagalima), kojom se povećavaju prava osiguranika.

Za kratko vrijeme okončali smo sve potrebne procedure na izgradnji Prve transferzale, izabran je izvođač, a ugovor će biti potpisan u augustu i nakon toga počinju radovi. Da se ranije radilo više, danas bi radovi već bili u poodmakloj fazi. Radovi na Južnoj longitudinali privode se kraju, a završetak očekujemo do 15. augusta ove godine. Izabran je izvođač za izgradnju Devete transferzale i radovi su već počeli. U toku je i rekonstrukcija puta prema Trebeviću, a 1. augusta počinje nastavak sanacije ulice Adema Buće.

Iako se u javnosti ranije neprestano govorilo o rekonstrukciji vodovodne mreže, u toj oblasti nije urađeno gotovo ništa. Nije započela realizacija kredita EBRD-a, namijenjenog upravo za popravku zastarjele vodovodne mreže. Nije postojala projektna dokumentacija niti je bio raspisan tender. Sve smo te procese pokrenuli i rekonstrukcija će uskoro početi.

U završnoj fazi je realizacija svih potprojekata koji čine projekt regionalnog vodovoda „Hojta-Bjelašnica-Igman“. Veterinarska stanica preuzela je azil za pse u Prači, a u toku je javni poziv za rekonstrukciju objekta, koji je bio u katastrofalnom stanju. Sve ove procedure trebale su davno biti završene.

U protekle tri godine ništa nije urađeno na izgradnji nove zgrade MUP-a, čak nije bio određen ni prostor gdje bi se gradio objekt. Za ova tri mjeseca i to smo započeli i već su u proceduri promjene vlasničke strukture. Proveden je postupak izbora izvođača za izgradnju objekta za MUP u Srednjem. Zaključen je okvirni sporazum, kao i ugovor na iznos od gotovo 400 hiljada KM.

I u oblasti obrazovanja za protekla tri mjeseca radili smo punim intenzitetom. Vlada je usvojila Nacrt Zakona o udžbenicima u Kantonu Sarajevo, a javna rasprava je završena. Vlada Kantona Sarajevo usvojila je i Prijedlog strategije prema mladima Kantona Sarajevo za period 2018-2022, te Nacrt strategije razvoja obrazovanja i nauke za isti period. Donesena je Odluka o integraciji Univerziteta u Sarajevu od strane Vlade Kantona Sarajevo i Skupštine Kantona Sarajevo (Usklađivanje pravnog statusa i uvođenje UNSA u sistem trezora). U završnoj je fazi osnivanje „Centra za napredne tehnologije“. U toku su intenzivne aktivnosti oko izgradnje OŠ „Pofalići“, a vrše se i pripreme za otvaranje OŠ „Aneks“.

Aktivna politika podrške mladim osobama provodi se u okviru više ministarstava. Potpisan je sporazum između Univerziteta u Sarajevu i Kantonalnog ministarstva obrazovanja za prijem novih 150 asistenata na Univerzitet. Usvojen je prijedlog liste poslodavaca koji ispunjavaju uslove za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja doktora medicine, te su se na taj način otvorila vrata za zapošljavanje 70 mladih doktora sa spiska Službe za zapošljavanje KS-a. Putem Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša subvencioniramo rješavanje stambenog pitanja mladih, za šta je izdvojeno 400.000 KM. U posljednja tri mjeseca, putem Ministarstva za rad i socijalnu politiku, kroz Program o izmjenama i dopunama Programa mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u Kantonu Sarajevo utvrđeni su Program obuke IT programera za poznatog poslodavca, Program sufinansiranja zapošljavanja branilaca i članova njihovih porodica i Program sufinansiranja zapošljavanja pripravnika VSS, VŠS, SSS i KV stručne spreme (branilaca i članova njihovih porodica) u javnom sektoru. Utvrđen je i Program mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u Kantonu Sarajevo u 2018. godini, koji obuhvata gotovo 2.000 nezaposlenih osoba. 

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je Godišnji plan provođenja Programa razvoja male privrede za 2018. godinu, na osnovu čega je usvojen Program utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava za „Poticaj razvoju male privrede“ za 2018. godinu i kriteriji za bodovanje zahtjeva za dodjelu poticajnih sredstava.

Po preuzimanju dužnosti, zatekao sam i neke potpisane kolektivne ugovore, čiji su dijelovi vrlo štetni za Kanton. Neki od tih dokumenata sigurno će biti predmet istraga nadležnih organa. Vlada na čelu s Konakovićem nezakonito je dala određena prava, prije svega sindikalnim povjerenicima koji su danas simpatizeri stranke bivšeg premijera. Mi nikome nećemo davati nerealno veća prava, posebno finansijska, jer smo na kraju mandata i ne želimo ostavljati probleme onima koji dođu poslije nas.

Za kratko vrijeme, od aprila do jula ove godine, urađeno je još mnogo stvari iz svih oblasti, ali ne mogu sve stati u jedno saopćenje. Ovdje je pomenuto samo ono najkonkretnije. Možda će zvučati paradoksalno, ali mislim da ću za šest mjeseci uspjeti uraditi više stvarnih projekata nego moj prethodnik za tri godine. Naravno, sa mnogo manje priče. A to i neće biti posebno teško jer su u mandatu premijera Konakovića realizirana samo dva kapitalna projekta, i to šestosjed na Bjelašnici i Prečistač u Butilama, čiju je zabranu za rad izdala Federalna uprava za inspekcijske poslove zbog toga što projekt nije predvidio zbrinjavanje otpadnog mulja. Ali to ne čudi jer se bivši premijer uglavnom bavio medijskim nastupima i dodjelom sredstava iz Kabineta. Samo u prva tri mjeseca ove godine nevladinom sektoru bivši premijer je podijelio 150 hiljada KM, sa pozicije na kojoj sam zatekao 450 KM.

Moj pristup ovako odgovornom zadatku bitno je drugačiji. Ne namjeravam upadati u javna preduzeća i raditi posao nadzornih odbora i skupština, koje imaju svoje zakonske ovlasti. Također, nemam namjeru putem medija zabavljati gledaoce. Umjesto toga, nastojat ću za ovo kratko vrijeme uraditi što više konkretnih projekata od kojih će građani Kantona Sarajevo imati koristi. Iz svega što sam naveo pozivam građane da procijene da li je Vlada koju predvodim „anemična“ ili „dinamična“.   

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti