RS dobija Nacionalni centar za upravljanje digitalnim identitetima

30.07.2018. 14:20 / Izvor: Akta.ba
RS dobija Nacionalni centar za upravljanje digitalnim identitetima

Vlada RS je prošle godine donijela strateški program razvoja centra za digitalno upravljenje identitetima.

Republika Srpska dobija Nacionalni centar za upravljanje digitalnim identitetima, a njegovo uspostavljanje koštaće 2,8 miliona KM. Agencija za informaciono društvo RS već je raspisala raspisala tender za nabavku infrastrukture za uspostavljanje Nacionalnog centra, procijenjene vrijednosti oko 2,4 miliona KM bez PDV-a.

Podsjetimo, Vlada RS je prošle godine donijela strateški program razvoja centra za digitalno upravljenje identitetima.

To su pravci na kojima će radilo tokom prošle i ove godine. 

''Uspostavljanje nacionalnog centra za upravljanje digitalnim identitetima znači da će svako fizičko i pravno lice moći da dođe u posjed  kvalificiranog digitalnog certifikata, osnove elektronskog potpisa, tako da će sve poslove moći obavljati elektronskim putem'', kazali su ranije iz Agencija za informaciono društvo RS za Akta.ba.

Inače, na sajtu Agencije navodi se da infrastruktura javnog ključa (PKI) predstavlja okosnicu razvoja moderne javne uprave zasnovane na principima efikasnosti i transparentnosti rada javne uprave.

Nacionalni PKI sistem predstavlja osnovu sigurnih online transakcija i pouzdanih elektronskih servisa. Osnovne funkcionalnosti koje ovaj kompleksni sistem pruža krajnjim korisnicima su: sigurna autentifikacija, zaštita podataka, digitalno potpisivanje i verfikacija dokumenata, te kreiranje i verifikacija vremenskog žiga, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Struktura Root CA i Subordinate CA mora biti prilagođena klijentu, kako bi imao potpunu felksibilnost i kontrolu lanca CA tijela od Root-a do krajnjeg CA (CA koje izdaje klijentske certifikate)

Certifikaciono tijelo izdaje elektronske dokumente koji potvrđuju digitalni identitet korisnika u online komunikaciji. Elektronski dokumenti, koji se nazivaju digitalni certifikati, su suštinski dio sigurne komunikacije i igraju važnu ulogu u infrastrukturi javnog ključa. Certifikati se mogu upotrebljavati za kreiranje digitalnog potpisa, šifrovanje podataka, autentikaciju i u druge namjene. Obično uključuju javni ključ vlasnika, datum isteka certifikata, ime vlasnika, ali i druge informacije o vlasniku javnog ključa. 

Rok isporuke hardverskih komponenti sistema je 60 dana od dana sklapanja ugovora, a rok za implementaciju softverskog rješenja je 180 dana od dana isporuke hardvera.

Javno otvaranje ponuda će se održati dana 12.09.2018.godine u 11:30 časova.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti