Besplatan mentoring za subjekte male privrede u​ FBIH

01.08.2018. 11:38 / Izvor: Akta.ba
Besplatan mentoring za subjekte male privrede u​ FBIH

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta raspisalo je javni konkurs za "Pružanje mentoring usluga za subjekte male privrede".

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta raspisalo je javni konkurs za "Pružanje mentoring usluga za subjekte male privrede" koji je otvoren do kraja avgusta, zaključno sa 31.08.2018. Ministarstvo će obezbjediti neophodna sredstva, a ukupna vrijednost raspoloživih sredstava za ovaj projekat je 50.000 KM, dok će ukupan budžet za pružanje standardizirane usluge mentoringa u 2018. godini po jednom poduzeću biti maksimalno 1.000 KM.

Usluga mentoringa je besplatna za mala i srednja poduzeća u Federaciji BiH, a ima za cilj pružanje podrške nesmetanom razvoju i smanjenju broja neuspješnih poduzeća, kroz pružanje sveobuhvatne i blagovremene podrške korisnicima. Standardizirani set usluga (SSU) za mala i srednja poduzeća u 2018. godini realizuje se preko razvojnih agencija koje imaju svoje ovlašćene mentore.

Zainteresovanim korisnicima biće besplatno na raspolaganju stručno lice – mentor koje provodi u direktnom kontaktu i radu sa odgovornim licem poduzeća, određeni broj sati (50 sati po korisniku) i to u prostorijama korisnika (ne manje od 75% od ukupnog broja predviđenih sati). Odgovorno lice i mentor zajedno proučavaju aktuelno poslovanje, razloge trenutnih problema ili smetnje za dalji razvoj, najvažnije potencijale za rast, te na osnovu konstatiranog stanja mentor i korisnik usluge pripremaju plan ili projekat razvoja.

Proces mentoringa odvija se prema metodologiji Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, razvijenoj u saradnji sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA).

Pravo da podnesu prijavu imaju subjekti male privrede definisani po Zakonu o poticanju razvoja male privrede i Zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima koji imaju sjedište na području Federacije BiH, nalaze se u većinskom privatnom vlasništvu državljana BiH, te imaju najmanje 1 (jednog) zaposlenog na neodređeno vrijeme.

Nisu prihvatljive prijave subjekata male privrede koji imaju registrovanu osnovnu djelatnost u oblasti namjenske industrije, proizvodnje i prerade duhana i igara na sreću.

Korisnici poticajnih sredstava koji do završetka ovog javnog konkursa nisu izvršili svoje ranije preuzete obaveze po osnovu korištenja poticajnih sredstava Ministarstva, nemaju pravo sudjelovanja u ovom javnom konkursu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti