Firma "Greben" iz Novog Travnika: Sve više posla i zaposlenih

10.08.2018. 11:07 / Izvor: Avaz.ba
Firma 'Greben' iz Novog Travnika: Sve više posla i zaposlenih

Pružaju usluge 3D modeliranja u softveru SolidWorks te CATIA, bilo da se radi o potpunom razvoju proizvoda ili tek podršci razvojnom timu.

Firma "Greben" iz Novog Travnika osnovana je 2005. godine. Nalazi se u Industrijskoj zoni "Bratstvo" Novi Travnik, a bave se metalskom proizvodnjom, odnosno proizvodnjom metalnih konstrukcija.

Pružaju usluge 3D modeliranja u softveru SolidWorks te CATIA, bilo da se radi o potpunom razvoju proizvoda ili tek podršci razvojnom timu.

Kovanje vijaka

Raspolažu sa 1.000 kvadrata proizvodnog prostora u kojem se nalaze CNC obradni centri za struganje, glodanje, brusilice za ravno brušenje, brusilice za unutrašnje i vanjsko brušenje.

Trenutno zapošljavaju 32 radnika koji rade u proizvodnji alata za kovanje vijaka, alata za valjanje navoja, ploče i valjci, kontrolnika za navoje, reduktora, transportnih uređaja, dijelova za automobilsku industriju, rezervnih dijelovi za termoelektrane i željezare.

"Naša proizvodnja je praćena zavidnim znanjem iskusnih inžinjera i kvalificiranih radnika. Posjedujemo svu opremu za CNC struganje, glodanje, brušenje, profilno brušenje i ozubljenje. Zbog sve većeg obima poslova, firma svake godine povećava broj uposlenika. Trenutno je plan uposliti još 10 novih radnika", kaže Mujo Manđuka, direktor firme i suvlasnik sa Šabanom Rizvićem.

Kroz godine poslovanja vršili su dizajniranje i izradu različitih vrsta metalnih konstrukcija, uglavnom za rudnike i termoelektrane. Izdvajaju proizvodnju reduktora, grabuljastih i trakastih transportera, sigurnosnih ventila, mašina za odmotavanje platna i kracera.

CNC tehnologija sve više napreduje i usavršava se, pa je gotovo nemoguće zamisliti moderni strojni park bez CNC-a. Prednosti upotrebe CNC-a su mnogobrojne, a jedna od najvažnijih je da CNC može bez posebnih napora operatera izvršiti više operacija u jednom ciklusu rada.

Brža izrada

Specifičnost firme „Greben“ je, između ostalog, u opremljenosti savremenim mašinama koje omogućavaju kvalitetniju i bržu izradu dijelova, bolje režime rada te maksimalnu preciznost.

"U današnje vrijeme sve više proizvodnih kompanija prelazi na savremene mašine za obradu, upravljanje CNC sistemima. To zahtijeva određene upravljačke programe, postprocesore. Postoje različiti CAD/CAM alati koji omogućavaju izradu programa na računaru te simulaciju izrade proizvoda. Naš tim inžinjera s dugogodišnjim iskustvom uvijek ima rješenje za zahtjeve kupaca", ističe Manđuka.

Izvoze širom Evrope

Firma "Greben" radi za domaće i inozemno tržište. Značajan su bh. predstavnik firmi metalnog sektora, naročito na hrvatskom i srbijanskom tržištu, ali i zemljama širom Evrope. Od 2008. godine posjeduju certifikat ISO 9001:2015. a od 2007. certifikat EN ISO 9001:2000.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti