Program za sufinansiranje pripravnika otkriva nove trendove u privredi ZDK

11.08.2018. 10:18 / Izvor: Fena
Program za sufinansiranje pripravnika otkriva nove trendove u privredi ZDK

Programom će biti zaposlene ukupno 192 osobe, od čega su 50 njih pripravnici sa VSS/VŠS te 142 SSS/KV.

Javni poziv poslodavcima za učešće u programu sufinansiranja zapošljavanja osoba sa VSS, VŠS, SSS i KV mladih osoba bez radnog iskustva, za koji je posredstvom Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Vlada Zeničko-dobojskog kantona osigurala 690.000 KM, pokazao je i neke nove trendove u privredi tog kantona - ocijenio je u izjavi za Fenu direktor JU Služba za zapošljavanje ZDK Anto Pešić.

Programom je prvobitno bilo predviđeno sufinansiranje zapošljavanja 100 pripravnika sa VSS i VŠS te 100 pripravnika sa SSS i KV.

"Programom će biti zaposlene ukupno 192 osobe, od čega su 50 njih pripravnici sa VSS/VŠS te 142 SSS/KV. S obzirom na to da smo gotovo tri puta imali više zahtjeva za prijem radnika sa srednjom stručnom spremom, bili smo prinuđeni tražiti i saglasnost Vlade ZDK da možemo udovoljiti poslodavcima. Saglasnost smo dobili, ali i sama činjenica da, za razliku od ranijih godina, sada više interesa imamo za zapošljavanje radnika sa srednjom stručnom spremom, govori da se nešto dešava u privredi", navodi Pešić.

Izrazio je zadovostvo što je više aplikacija prispjelo za zapošljavanje u realnom sektoru. O tome, ističe, govori i podatak kako je 91,67 posto zahtjeva za zapošljavanje, odnosno za 176 radnika, stiglo iz privatnog sektora. Samo četvero poslodavaca, od 95 prijavljenih, ne ispunjavaju uvjete javnog poziva.

"Već od ponedjeljka, 13. augusta poslodavce koji su ispunili uvjete počet ćemo obavještavati da mogu primati u radni odnos osobe za koje su aplicirali. Program je ciljano bio za osobe do 35 godina straosti, a koje nisu stekle iskustvo za svoju stručnu spremu pa im je to radno iskustvo potrebno za stjecanje prava za polaganje stručnih ispita ili ispita općeg znanja. Novitet je da smo mjesečni iznos poticaja, koji je iznosio 350, za osobe koje su duže od šest mjeseci u evidenciji nezaposlenih, povećali za dodatnih 50 KM. Cilj je bio da stimuliramo zapošljavanje osoba koje su nešto duže u evidenciji nezaposlenih te da ukažemo i poslodavcima na potrebu da zapošljavaju osobe po dužini staža na birou", kaže Pešić.

Poslodavci će za novozaposlene s fakultetskom spremom dobivati poticaj narednih godinu dana, izuzev za zaposlene pripravnike VSS spreme medicinske struke, za koje će poticaji biti uplaćivani šest mjeseci.

Šest mjeseci će poslodavcima biti uplaćivani i poticaji za pripravnike sa srednjom stručnom spremom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti