Đapo: GIKIL mora poštivati zakone Bosne i Hercegovine

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Đapo: GIKIL mora poštivati zakone Bosne i Hercegovine

Problemi u GIKIL-u nastali su usljed neodgovornog odnosa Uprave ovog privrednog društva koje nije poštovalo mjere zaštite okoliša propisane okolišnom dozvolom.

29.08.2018. 08:04 / Izvor: Akta.ba

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo razgovarala je jučer s predstavnicima Uprave GIKIL-a d.o.o. Lukavac i generalnim direktorom Dabasheshom Gangulijem te s predstavnicima Sindikata radnika GIKIL-a nakon što je ovo privredno društvo ostalo bez okolišne dozvole.

Predstavnici GIKIL-a d.o.o. Lukavac izvijestili su ministricu Đapo da će ovih dana biti potpisan ugovor s jednom od certificiranih konsultantskih kuća za izradu zahtjeva za izdavanje okolišne dozvole.

Problemi u GIKIL-u nastali su usljed neodgovornog odnosa Uprave ovog privrednog društva koje nije poštovalo mjere zaštite okoliša propisane okolišnom dozvolom.

Prema najavi GIKIL-a, u završnoj fazi je instaliranje sistema za kontinuirani monitoring utjecaja na okoliš, kao i određene mjere za reduciranje emisija otrovnih materija u vodu, zrak i zemlju, o čemu će biti obaviještene nadležne institucije.

"Nije sporno da su sve nadležne institucije zainteresirane za očuvanje radnih mjesta, ali GIKIL je dio velike multinacionalne kompanije koja mora poštovati zakone BiH i pokazati društvenu odgovornost, jer građani imaju pravo i treba da rade u pristojnim uvjetima i žive u zdravom okruženju", kazala je Đapo.

Kada privredno društvo GIKIL d.o.o. Lukavac ispuni zakonom propisane uvjete i u skladu sa njima podnese zahtjev za izdavanje okolišne dozvole, Federalno ministarstvo okoliša i turizma će ga odmah dati u proceduru i izjasniti se o tome.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti