Mesna industrija "Madi" spremna za izvoz u EU

04.09.2018. 08:04 / Izvor: Akta.ba
Mesna industrija 'Madi' spremna za izvoz u EU

Izvoz u Evropsku uniju otpočet će u godini u kojoj su proizveli 14 miliona pilića, što je rekord za "Madi", ali i za Bosnu i Hercegovinu.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević i ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Himzo Smajić posjetili su danas Mesnu industriju "Madi" Tešanj, proizvođača piletine.

Članovi Vlade ZDK, u pratnji načelnika Tešnja Suada Huskića, obišli su novu farmu kod Tešnja kojom je "Madi" zaokružio proizvodni ciklus - od matičnih jata do gotovih proizvoda i spreman dočekuje početak izvoza na tržište Evropske unije za što je već dobio odgovarajući certifikat.

Izvoz u Evropsku uniju otpočet će u godini u kojoj su proizveli 14 miliona pilića, što je rekord za "Madi", ali i za Bosnu i Hercegovinu.

"Spremno čekamo početak izvoza od kojeg će korist imati i 'Madi' i kooperanti, a s druge strane izvoz će donijeti veliku korist za bh. ekonomiju. To znači novo upošljavanje, infrastrukturu i nove kapacitete", kazao je izvršni direktor firme "Madi" Tešanj Edin Jabandžić.

Ova kompanija u protekle tri godine investirala je 20 miliona KM u pogone i farmu, upošljava oko 600 radnika i najmanje još 600 u mreži kooperanata, a godinama izvozi proizvode u zemlje CEFTA-e dok su Hrvatska i Slovenija nova ciljana tržišta Evropske unije.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona radi na unapređenju uvjeta za povećanje izvoza, a najnovija mjera je povećanje broja veterinara u nadležnoj inspekciji koji će biti podrška za izvoz u EU i koji će biti angažirani putem konkursa koji je u toku.

"Zahvaljujući gigantima kao što je 'Madi', Zeničko-dobojski kanton je lider u proizvodnji pilećeg mesa u BiH i to nas čini jednim od jačih kantona u BiH. Učinit ćemo sve da unaprijedimo proizvodnju i u drugim sferama kada je u pitanju Tešanj", kazao je premijer Galijašević.

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u svojim programima dalo je značajnu podršku za peradarsku proizvodnju, saopćeno je iz Press službe ZDK.

"Imamo veliki broj kooperanata koji su direktno vezani za ove značajne proizvođače na području ZDK. "Madi" je zaokružio taj ciklus i on svakako daje sigurnost peradarskoj proizvodnji na području ZDK", zaključio je Smajić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti