Dodjeljena najveća priznanja BPK-a Goražde

19.09.2018. 08:04 / Izvor: Fena
Dodjeljena najveća priznanja BPK-a Goražde

Premijer BPK Goražde Emir Oković istakao je da je ključ prosperiteta i budućnosti ovog kantona dobra međusobna, ali i saradnja s višim nivoima vlasti.

Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde jučer je, povodom 18. septembra, Dana oslobođenja, Dana BPK-a i Grada Goražda, dodijelila javna priznanja.

Na svečanoj sjednici u velikoj sali centra za kulturu Goražde evocirane su uspomene na opsadu i herojski otpor prije 26 godina kada je Goražde dobilo epitet "Grada heroja“ te iskazana potreba ali i spremnost za izgradnju bolje budućnosti.

Predsedavajuća Skupštine BPK Aida Obuća podsjetila je da od 18. septembra 1992. godine Goražde s pravom nosi epitet Grada heroja, a zajedništvo kojim su hrabri branioci ovog područja slomili otpor agresora prije 26 godina, treba biti, istakla je, vodilja i u budućnosti.

"Samo zajednički cilj i međusobna saradnja za opću dobrobit svih stanovnika, može donijeti prosperitet ovom gradu i kantonu. Naš cilj je učinit ovaj kanton mjestom ugodnog življenja u koji će ljudi dolaziti, živjeti i ostati", kazala je Obuća.

Premijer BPK Goražde Emir Oković istakao je da je ključ prosperiteta i budućnosti ovog kantona dobra međusobna, ali i saradnja s višim nivoima vlasti.

"Uspjeli smo riješiti niz dugogodišnjih problema, pokrenuti ili omogućiti projekte koji su značajni za ljude koji ovdje žive. Kada imamo dobru saradnju možemo očekivati i dobre rezultate i zbog toga je potrebno da se okrenemo jedni drugima",  poručio je Oković.

U skladu s odlukom Skupštine na svečanoj sjednici dodjeljena su javna priznanja BPK Goražde. Počasnim građaninom BPK Goražde proglašen je Fridhelm Runge vlasnik kompanije "Emka“,  a priznanje koje će mu biti uručeno naknadno, dodjeljeno je za izuzetne zasluge u razvoju privrede i zapošljavanju na području BPK te zasluge u unapređenju međunarodne saradnje, međunarodnih i međuljudskih odnosa, na načelima solidarnosti i humanosti.

Priznanje "Štit BPK Goražde“ posthumno je dodjeljeno dobitniku najvećeg ratnog priznanja značke "Zlatni ljiljan“ Mehi Drljeviću -Dedi za izuzetne zasluge i doprinos u odbrani BPK i BiH od agresije u periodu 1992 – 1995. godina. Priznanje je preuzeo njegov sin Mensud Drljević.

"Ovo priznanje posebno dobija na značaju jer je ono prošle godine dodijeljeno i legendarnom komandantu Zaimu Imamoviću s kojim je moj otac usko sarađivao. Bez obzira koje je dužnosti obavljao uvijek je bio prvi, bez straha. Tako je bilo i tog kobnog 16. juna kada je s njim poginulo 13 boraca od kojih je pola imalo nešto više od 20 godina. Moramo pamtiti i sjećati se tih ljudi", kazao je Drljević.

Javno priznanje "Plaketa BPK Goražde“ ove godine dodjeljena je Adnanu Efendiću, aktuelnom direktoru Kantonalnog stambenog fonda u Kantonu Sarajevo, za doprinos u razvoju privrede, nauke, obrazovanja i društvenih djelatnosti na području BPK-a.

Uz zahvalnost na priznanju, Efendić je kazao da je ono posebno značajno u danu u kojem Goražde slavi Dan oslobođenja, zahvaljujući nahrabrijim sinovima BiH.

"Ne znam kako bih se drugačije zahvalio na ovom značajnom priznanju osim da nastavim raditi kao i do sada, da pomažem i radim za dobrobit stanovnika ovog grada i kantona. To je nešto što mi je u amanet ostavio moj otac i to ću ja ostaviti i svom sinu", kazao je Efendić.

Na današnji dan prije 26. godina, Goražde je prvi put oslobođeno u proteklom ratu. Okončanjem operacija "Krug" i "Drina" branioci ovog područja postigli su najveći uspjeh Armije RBiH u prvoj godini rata, oslobodivši više od 600 kvadratnih kilometara teritorije pod opsadom. Goražde je tada nazvano "Grad heroj".

Odlukom Skupštine BPK Goražde ovaj datum obilježava se kao Dan BPK i Grada Goražda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti