Sekretarijat plaća 10 miliona KM za prvi dio kupoprodajne cijene Energoinvesta

21.09.2018. 13:59 / Izvor: Akta.ba
Sekretarijat plaća 10 miliona KM za prvi dio kupoprodajne cijene Energoinvesta

Realizacija ugovora o kupoprodaji zgrade Energoinvesta.

Na današnjoj sjednici Vlada FBiH je usvojila informaciju o realizaciji obaveza i prava iz Ugovora o kupoprodaji zgrade Energoinvesta za trajni smještaj Vlade Federacije BiH u Sarajevu.

Vlada FBiH danas je zadužila Generalni sekretarijet Vlade FBiH da Federalnom ministarstvu finansija uputi zahtjev za pripremu prijedloga odluke o preraspodjeli sredstava iz Budžeta FBiH za 2018. godinu sa Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH na poziciju Tekuće rezerve Vlade FBiH. Federalno ministarstvo financija obavezano je da ovu odluku pripremi odmah.

Po donošenju Odluke o odobravanju izdvajanja sredstva iz Tekuće rezreve, Generalni sekretarijat je zadužen da odmah plati prvi dio kupoprodajne cijene u iznosu od deset miliona KM, po Ugovoru o kupoprodaji zgrade Energoinvesta za trajni smještaj Vlade FBiH u Sarajevu od 29.8.2018. godine.

Ovi zaključci doneseni su nakon Rješenja Općinskog suda u Sarajevu - Zemljišnoknjiški ured - od 11.9.2018. godine po kojem je, a na osnovu Ugovora o kupoprodaji od 29.8.2018 godine, dozvoljena uknjižba predbilježbe prava vlasništva na objektu poslovne zgrade Energovinvesta, sa Energoinvesta, kao prodavca sa 1/1, u korist Vlade FBiH, kao kupca.

U obrazloženju Rješenja je navedeno i da je uvidom u zemljišnu knjigu i priloženu dokumentaciju utvrđeno da je prodavac (Energoinvest) upisan kao vlasnik nekretnine koja je predmet kupoprodaje, te da su ispunjene sve pretpostavke za upis Federalne vlade kao vlasnika ovog objekta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti