Ukrajinski gigant MHP kupuje Perutninu Ptuj

26.09.2018. 12:31 / Izvor: Akta.ba
Ukrajinski gigant MHP kupuje Perutninu Ptuj

Zajedno sa vrlo iskusnim rukovodećim timom, MHP se obavezuje da poboljša kvalitet proizvoda Perutnine Ptuj.

MHP SE (LSE: MHPC),  jedna od vodećih međunarodnih poljoprivredno-industrijskih grupacija, nakon navoda iz Agencije za zaštitu konkurencije Slovenije  potvrdila je da želi da kupi Perutninu Ptuj, dobro poznatu i vertikalno integrisanu firmu u jugoistočnoj Evropi.

MHP je vertikalno integrisana firma i vodeći ukrajinski proizvođač peradi sa prerađivačkim pogonima u EU (Holandija i Slovačka) i prodajnom i distributivnom centru na Bliskom istoku (UAE). MHP prodaje oko 60% svoje peradi na domaćem tržištu a 40% u preko 60 zemalja širom svijeta. Visoka efikasnost proizvodnje je omogućila MHP da kontroliše rizike i kvalitet peradi u svim fazama proizvodnog procesa. Time se osigurava poštovanje svih standarda i zakona kako u Ukrajini, tako i u EU. Ključni dio uspjeha firme MHP je intenzivni CAPEX program (oko USD 1,75 milijardi je uloženo u zadnjih 10 godina u razvojne projekte), snažan i iskusan rukovodeći tim i integrisani poslovni model.

MHP ovim širenjem pravi strateški iskorak koji će povećati vrijednosti kompaniji i ojačati njenu poziciju na globalnom tržištu, dok Perutnina Ptuj dobiva strateškog, dugoročnog investitora. Perutnina Ptuj ima snažan brend i stvara značajnu dodatnu vrijednost peradi, koji je MHP spremna da podrži u nadolazećim godinama kroz investicije i dalji razvoj.

Zajedno sa vrlo iskusnim rukovodećim timom, MHP se obavezuje da poboljša kvalitet proizvoda Perutnine Ptuj, s ciljem ispunjavanja najviših EU standarda. Saradnja će donijeti direktnu korist lokalnim farmerima i zaposlenicima i biti pozitivan uticaj na industriju peradi na Balkanu uopšte.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti