Promocija pozitivne BiH u "Sedmici inženjerstva" u tri bh. grada

28.09.2018. 13:46 / Izvor: Akta.ba
Promocija pozitivne BiH u 'Sedmici inženjerstva' u tri bh. grada

Promocija pozitivne Bosne i Hercegovine mora početi od onih koji rade najkvalitetnije stvari, a to su proizvođačke i izvozno orijentisane kompanije.

U tri bh. grada, Sarajevu, Banjoj Luci i Tuzli održat će Prva međunarodna BH sedmica inženjerstva, koja ima za cilj da umreži privredu, stručnu i akademsku zajednicu, predstavljanjem uspješnih priča i stručnjaka, te da okupi najbolje proizvođačke kompanije u regiji, najavio je danas u Sarajevu organizacioni odbor ovog velikog događaja kojem je podršku dala i Privredna komora Federacije Bosne i Hercegovine.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore Federacije BiH je rekao da žele kroz Prvu međunarodnu BH sedmicu inženjerstva animirati strukovne asocijacije, te povezati iste sa komorskim sistemom.

Riječ više o samoj konferenciji dao je Zlatko Berbić, organizator ovog velikog događaja i direktor Colosseuma Tuzla koji kaže da konferencija ima za cilj vratiti optimizam građanima Bosne i Hercegovine, kao i okupiti na jednom mjestu sve proizvođačke kompanije koje uspješno rade, a koje su nevidljive na ovim prostorima.

"Želimo na sedmici inženjerstva okupit blizu 20 strukovnih grana inženjerskog djelovanja, odnosno sve kompanije i ljude koji učestvuju u projektovanju i izvođenju da zajedno razmjenimo iskustva", kazao je Berbić.

Smatra  kako promocija pozitivne Bosne i Hercegovine mora početi od onih koji rade najkvalitetnije stvari, a to su proizvođačke i izvozno orijentisane kompanije, odnosno ljude iz BiH koji se zovu inženjeri i koji stvaraju novu vrijednost.

"Dani inženjerstva imaju četiri segmenta. Događaju se u tri grada i to: Sarajevu, Banjoj Luci i Tuzli. Prvi značajan događaj kaže desit će se u Sarajevu i Banja Luki, 21. i 23. 11. 2018. godine, gdje u posjeta dolaze visoke delegacije IEEE svjetskog udruženja inženjer gdje će se sastati sa predstavnicima IT industrije u Bosni i Hercegovini. Nakon toga, slijedi Tuzla, gdje će se od 28. do 30. 11. 2018. godine održati III Business Strategic Forum sa predavanjima renomiranih svjetskih i domaćih stručnjaka, panel diskusijjama, sajmom inženjerskih rješenja studije slučaja Made in BIH, radionice, poster sesije...", naveo je Berbić, napominući kako očekuje da ovaj događaj okupi svu privredu Bosne i Hercegovine iz raznih sfera djelovanja gdje će biti predstavljeno sve pozitivno što se dešava u državi.

Vrlo bitno je navodi da će se u Tuzli održati i Osnivačka skupština Saveza udruženja inženjera u BiH.

Emina Mekić, podpredsjednica organizacionog odbora IEEE SYPC BiH pojašnjava kako će se zadnja dva dana ovog velikog događaja dešavati od 30.11. do 02.12.2018. godine u Sarajevu kada će se desiti IEEE Kongres za studente i mlade profesionalce BiH na Sarajevo School of Science and Technology.

"Kongres je važan događaj jer okuplja značajna imena iz svijeta nauke, tehnologije i industrije. Kongresu će prisustvovati profesor Edi Čustović sa adresom u Australiji. U okviru kongresa će se dati prilika mladim profesionalcima da se upoznaju sa najnovijim trendovima u svijetu inženjerstva", kazala je Mekić, te napomenula kako je ovo godišnja tema kongresa Made in BiH.

Sead Jahić, PR Udruženja mašinskih inženjera u BiH i jedan od partnera je kazao kako očekuje da ova konferencija poveže sva inženjerska udruženja i sve inženjere koji rade na značajnim projektimau BiH i inostranstvu.

Na kraju je pozvao sve inženjere i sve kompanije da prijave svoje radove kako bi motivisali sve one inženjere koji traže svoj put.  

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti