Donesena Uredbu o provođenju digitalizacije zbirki isprava poslovnih subjekata

19.10.2018. 13:12 / Izvor: Akta.ba
Donesena Uredbu o provođenju digitalizacije zbirki isprava poslovnih subjekata

Proces digitalizacije zbirke isprava sudskih registara mora biti uređen adekvatnim normativnim rješenjem na privremenoj osnovi.

Vlada FBiH donijela je Uredbu o provođenju postupka digitalizacije zbirki isprava registra poslovnih subjekata, koja utvrđuje jedinstvenu proceduru za provođenje postupka digitalizacije ovih zbirki u registarskim sudovima u Federaciji BiH.

U cilju otklanjanja postojećih barijera u otpočinjanju rada poslovnih subjekata, stoji u obrazloženju Uredbe, Vlada FBiH je, usvajanjem Reformske agende, identifikovala osnovne ciljeve u ovoj oblasti, a oni se odnose na pojednostavljenje procedure registracije poslovnih subjekata i pojeftinjenje procedure, a kroz uspostavu jednošlaterskog sistema poslovanja takozvani “one stop shop”.

S tim ciljem, Vlada je utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata u Federaciji BiH, koji se trenutno nalazi u parlamentarnoj proceduri. Naime, uspostava jednošalterskog sistema registracije poslovnih subjekata podrazumijeva preciziranje tačnog mjesta na kojem će se odvijati proces registracije, a što će strankama uveliko smanjiti broj aktivnosti i posjećivanja velikog broja institucija.

Obzirom da će ovu reformu u oblasti zakonodavstva pratiti i adekvatne aktivnost u oblasti uvođenja elektronskog poslovanja i registracije poslovnih subjekata, kroz elektronsko uvezivanje svih relevantnih institucija koje učestvuju u procesu registracije, neophodno je, kao prvi korak ovog procesa, digitalizirati arhive registara poslovnih subjekata, kako bi svi relevantni podaci u postupku registracije bili dostupni elektronskim putem.

Dakle, uvođenje elektronske registracije poslovnih subjekata putem “one stop shopa” podrazumijeva povezivanje svih nadležnih registracionih sudova u složeni informacioni sistem Federaciji BiH s Poreskom upravom FBiH, Upravom za indirektno oporezivanje, Zavodom za statistiku, općinama i drugim institucijama koje budu u procesu uspostave sistema označene kao relevantne.

Uspostavljanje ovog složenog informacionog sistema podrazumijeva i uspostavljanje jedinstvene baze registra koja služi kao centralno mjesto za pohranjivanje registarskih, evidencijskih i statističkih podataka registarskih sudova, kao i isprava i drugih dokaza pohranjenih u elektronskom obliku u zbirku isprava, te uspostavljanje internetske stranice registra web stranica.

Proces digitalizacije zbirke isprava sudskih registara mora biti uređen adekvatnim normativnim rješenjem na privremenoj osnovi dok zakonsko rješenje kojim će se urediti ovaj proces ne bude konačno usvojeno. Također, treba napomenuti da su određene aktivnosti u okviru projekta kojeg finansira Ambasada Velike Britanije, a implementiraju Svjetska banka i IFC, već poduzete, a tiču se obezbjeđenja finansijskih sredstava za proces digitalizacije i angažovanje izvođača radova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti