U Brčkom će uskoro biti moguće obrazovanje odraslih

22.10.2018. 08:17 / Izvor: atvbl.com
U Brčkom će uskoro biti moguće obrazovanje odraslih

Uskoro će i u Distriktu biti omogućeno obrazovanje odraslih. Zakon je u skupštinskoj proceduri, a njegova primjena očekuje se od nove godine.

Uskoro će i u Distriktu biti omogućeno obrazovanje odraslih. Zakon je u skupštinskoj proceduri, a njegova primjena očekuje se od nove godine.

"Kada je riječ o finansijskim implikacijama, nema finansijskih implikcija po budžet. Naravno, cjenovnici će se donositit kada je riječ o korisnicima, odnosno o korisnicima koji budu konzumirali ovaj zakon", istakao je Senad Osmanović, šef Odjeljenja za obrazovanje Vlade Brčko Distrikta.

Tako Brčaci više neće morati da idu u susjedne gradove i opštine da se prekvalifikuju ili doškoluju. Biće to omogućeno u četiri brčanske srednje škole, ali i u centrima koje u Distriktu osnuju obrazovne institucije iz drugih sredina. U Poljoprivrendoj školi nemaju ništa protiv, ali smatraju da bi se tom poslu moralo ozbiljno pristupiti.

"Mora da postoji stroga kontrola i evidencija upisanih, evidencija obavljenih ispita, evidencija pripremne nastave i opremljenost tih škola, jer smo svjedoci da mnogi od tih centara za obuku i obrazovanje odraslih imaju samo na papiru, a nemaju stvarne uslove za rad", istakao je Sead Bečić, direktor Poljoprivredne i medicinske škole Brčko distrikta.

U brčanskom Zavodu za zapošljavanje vjeruju da će to omogućiti lakše zapošljavanje. Upozoravaju da je trend odlaska u inostranstvo zbog zapošljavanja i dalje u porastu.

"Mi smo imali ove godine izuzetno mnogo poziva, čak i privatnih hotela, što nikad do sada nismo imali, iz Hrvatske, koji jednostavno vape za radnom snagom, a radne snage jednostavno nemaju. Toga nije bilo prije", naglasio je Admir Galijatović, šef Sektora za posredovanje u zapošljavanju.

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Distrikta nalazi se oko 10 hiljada nezaposlenih lica. Prekvalifikacija bi, smatraju, mogla da pomogne brojnima da dođu do toliko željenog posla i na domaćem terenu. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti