Proizvodi derventskog "Tehpro CNC" stižu u sve krajeve svijeta

03.11.2018. 09:24 / Izvor: Alternativna televizija
Proizvodi derventskog 'Tehpro CNC' stižu u sve krajeve svijeta

Za 4 godine će sve da se udupla, pa im ponestaje mjesta za proizvodnju. U Derventi ostaju i prave planove kako dalje.

Počeli su od mini-fabrike sa četiri radnika u Osinji, a danas, uz pogon u Ceranima  koji zapošljava 50, i još jedan u Derventi, imaju 160 ukupno zaposenih. To je razvojini put njemačke firme "Tehpro CNC“, koja više od decenije u Derventi proizvodi dijelove za autoindsutriju koju izvoze u cijeli svijet.

Tomas Drittenpreis, vlasnik "Tehpro CNC“ Derventa, pojašnjava čime se preduzeće zapravo bavi.

"Mi proizvodimo pojedinačne dijelove za automatizacionu tehniku, za sve što ima veze sa robotima u autoindustriji. Proizvodimo 15.000 pojedinačnih unikatnih dijelova mjesečno i na kraju se oni isporučuju u cijeli svijet", pojašnjava Drittenpreis.

Nema serijske proizvodnje, ali ni konkurencije u Evropi. Kupci sjede u Njemačkoj i Holandiji odakle derventski dijelovi dalje putuju na sve kontinente.

Veronika Drittenpreis ističe da se njihovi proizvodi nalaze po gotovo čitavom svijetu.

"Zadnji put smo radili projekat za „Nisan“ u Egiptu, a prije toga za novu fabriku koja se gradi u Vijetnamu. Naravno, dijelovi isto tako odlaze i u Južnu i Sjevernu Ameriku i Sjeverna Azija", kaže suvlasnica preduzeća.

Mašine na kojima radnici rade su vrijedne desetine do stotine hiljade evra. Radi se u dvije smjene, po osam sati.

Eldin Mujanović se školovao za obradu metala, a nakon odrađene prakse u ovom preduzeću, dobio je stalni posao kao operater CNC mašine.

"Ovdje sam već treću godina, a nakon godinu dana prakse, odmah sam počeo raditi. Završio sam kompletnu obuku u firmi i u budućnosti i dalje želim ovdje da ostanem. Moj zadatak je da proizvedem mnogo dijelova, da mjere budu dobre i sve što se tiče tog posla, te da obučim još mnogo radnika", kaže Mujanović.

Proizvodnja je organizovana u nekoliko koraka. U jednu prostoriju stižu porudžbe, prosljeđuju se u narednu, gdje inženjeri rade projekte, a onda u sektor koji proizvodi dijelove.

"Radim već drugi mjesec i ja sma zadovoljna, mislila sam da je  malo teže, ali nije teško, ko hoće može", kaže Jelena Stanić, jedna od zaposlenih radnica.

Dobrog radnika nema bez obuke, ali dobra stvar je što su vrijedni, kaže njemački investirtor. Plate su iznad prosjeka, zbog čega nemaju probelm sa odlaskom radnika, a kažu jedan se nedavno vratio iz Slovenije. Godišnji rast proizvodnje je kažu više od 20 procenata.

Za 4 godine će sve da se udupla, pa im ponestaje mjesta za proizvodnju. U Derventi ostaju i prave planove kako dalje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti