Italijanske firme aktivno djeluju u gotovo svim sektorima bh. privrede

06.11.2018. 10:45 / Izvor: Akta.ba
Italijanske firme aktivno djeluju u gotovo svim sektorima bh. privrede

lan Brown, direktor EBRD-a u BiH je kazao italijanske kompanije imaju jako važnu ulogu u ekonomiji BiH, što govori i podatak da su dvije od tri italijanske banke prisutne u BiH.

Italija je drugi trgovinski partner BiH sa 1,5 milijardu eura trgovinske razmjene, a italijanske firme u BiH zapošljavaju više od 10.000 bh. radnika, istaknuto je danas na Business Forumu Italija - BIH, koji je u Sarajevu organizovala ambasada Italije u BiH.

Nicolas Minasi, ambasador Italije u BiH je kazao kako će se u okviru Foruma čuti iskustva italijanskih investitora u BiH.

"Italijanske firme u BiH su prisutne u svim sektorima od metalurgije, hemijske, tekstilne industrije, kao i bankarskog sektora. Italijanske banke u BiH pokrivaju jednu trećinu bh. bankarskog tržišta", kazao je Minasi.

U okviru Foruma učestvovao je i Đemal Klepić, direktor firme Feretto Group koja je u Usori pokrenula proizvodnju industrijskih robotskih regalan. On je kazao kako je njihova investicija pokazala da je BiH dobro tlo za investicije i da imamo dobre ljude i kvalitetne majstore koji mogu odgovoriti modernim tržištima.

U investiciju u Usori uložili su oko 15 miliona maraka. Izgradili su objekat od 20.000 m2, gdje je do sada kako kaže Klepić useljeno 50 posto firme, gdje se rade proizvodi sa klasična regalna, robotizovana i automatizovana skladišta.

Ovaj trend Ferretto će nastaviti i u budućnosti.

"Firma radi izvoz 100 posto, te se dnevno otpremi na ino tržište dva do tri šlepera proizvoda", rekao je Klepić.

Ferretto izvozi u J. Ameriku, S. Ameriku, Kanadu, Evropu, a njihovi pogoni se nalaze i u Indiji i Egiptu, te predstavništva u Kini, Meksiku, SAD, Kanadi...

Klepić navodi kako u Ferretto i Metalo Construction radi oko 120 radnika, te će se trend zapošljavanja nastaviti s obzirom da je 50 posto kapaciteta nepopunjeno.

"Do kraja 2019. godine planiramo završiti proizvodni park, te broj zaposlenih dici na 220", dodao je Klepić, te podcrtao kako postoji velika zainteresovanost za rad u njihovoj kompaniji.

Premijer Vlade FBIH Fadil Novalić ovom prilikom je kazao kako je najbolje imati jake partnere, kao što je između ostalih i Italija.

lan Brown, direktor EBRD-a u BiH je kazao italijanske kompanije imaju jako važnu ulogu u ekonomiji BiH, što govori i podatak da su dvije od tri italijanske banke prisutne u BiH.

Naveo je kako EBRD sarađuje sa nekoliko kompanija koje su danas na Forumu, te su spremni odigrati svoju ulogu u finansiranju italijanskih investicija u BiH.

U nastavku Foruma raspravljat će se o mogućnostima i poteškoćama u kontekstu BiH, izazovima za novu Vladu, primjerima italijanskih ulaganja u BiH, kao i saradnji sa lokalnim organima vlasti u smislu obuke radnika i zaposlenika.

E.Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti