Najfrekventnija mjesta u Goraždu dobijaju video nadzor

13.11.2018. 08:47 / Izvor: Akta.ba
Najfrekventnija mjesta u Goraždu dobijaju video nadzor

Rok za postavljanje sistema video-nadzora i njegovo stavljanje u funkciju je 60 dana.

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković jučer je potpisao ugovor s predstavnicima firme MIBO komunikacije d.o.o. Sarajevo, koji se odnosi na nabavku i ugradnju video-nadzora, sa pripadajućim softverima u sklopu realizacije Projekta postavljanja video-nadzora, čiji je nosilac Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Riječ je, kako ističe premijer, o izuzetno važnom projektu koji je Vlada sebi stavila u zadatak kroz usvojene strateške dokumente, za koji je ocijenjeno da je došao u pravom trenutku.

"Sistem video-nadzora koji ovim putem ugrađujemo na najfrekventnija mjesta u kantonu je opravdan. Današnje potpisivanje ugovora podrazumijeva i nove hardversko-softverske komponenete za registraciju prekršaja u saobraćaju, gdje imamo jednu jako brzu i kvalitetnu evidenciju počinilaca prekršaja, i, faktički, mogućnost realizacije utvrđenog prekršaja, budući da sistem djeluje u jako kratkom i brzom vremenu, pri čemu službena lica mogu adekvatno odgovoriti i, na kraju krajeva, doći do samog počinioca", kazao je premijer Emir Oković i dodao da ukupna vrijednost projekta iznosi oko 80.000,00 KM

Komesar Uprave policije Adem Laković izrazio je zadovoljstvo ovim projektom i ocijenio da je riječ o jednom od značajnijih projekata u oblasti sigurnosti i bezbjednosti na području Bosansko-podrinjskog kantona.

"Sigurno je da će realizacija ovog projekta utjecati na poboljšanje sigurnosti u čitavom kantonu, a ne samo to – sigurno je da će pripadnici Uprave policije u narednom periodu svoje zadatke i poslove puno bolje i lakše izvršavati", kazao je komesar Laković.

On je pojasnio da će ovaj sistem, osim poboljšane obrade prekršajnih naloga, imati i mogućnost prepoznavanja prekršioca u saobraćaju sa stranim registarskim tablicama. Sam sistem će, kako je istaknuto, biti postavljen na tri raskrsnice u Goraždu, dok će sistem za prepoznavanje tablica biti postavljen na jednoj lokaciji.

Radi se o nabavci savremenog sistema video-nadzora, koji, kako ističe predstavnik MIBO komunikacija, obuhvata i sistem za prepoznavanje tablica motornih vozila.

"Mi smo implementirali niz projekata u raznim kantonima i mogu vam reći da su rezultati više nego pozitivni i zadovoljavajući. Čak su i nas iznenadili u pozitivnom smislu. Naplata samih prekršaja je porasla za preko sto posto, a, ono što je najbitnije, povećana je sigurnost u čitavoj našoj državi", istakao je predstavnik MIBO komunikacija Muhamed Skikić.

Rok za postavljanje sistema video-nadzora i njegovo stavljanje u funkciju je 60 dana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti