Ahmed Kovačević, profesor iz Londona: BiH je mala zemlja velikih potencijala

03.12.2018. 13:50 / Izvor: Akta.ba
Ahmed Kovačević, profesor iz Londona: BiH je mala zemlja velikih potencijala

Profesor Ahmed Kovačević, koji već 20 godina radi na City univerzitetu u Londonu, vidi ogroman potencijal u našoj zemlji. 

Sve ovo o čemu smo govorili na ovoj konferenciji nije revolucija, nego evolucija, kazao je prof. Ahmed Kovačević, jedan od članova Upravnog odbora Sedmice inženjerstva u BiH koja je prošle sedmice održana u Tuzli.

"Ako se složimo s ovom tvrdnjom i usvojimo sve što ona nosi u sebi, možemo od Bosne i Hercegovine očekivati da bude zemlja budućnosti i iskoristi sve svoje resurse, prvenstveno misleći na mlade sposobne ljude", istakao je on.

Profesor Ahmed Kovačević, koji već 20 godina radi na City Univerzitetu u Londonu, vidi ogroman potencijal u našoj zemlji. 

"Ovo je mala zemlja velikih ljudi i velikih potencijala. Ono što je neophodno za njen razvoj je znanje, obrazovanje i povezivanje s privredom.Također, ono što bi moglo pomoći boljem i bržem razvoju Bosne i Hercegovine je bolja saradnja akademije i industrije", ističe Kovačević.

Kada je u pitanju razvoj inženjerske struke, ali i korištenje potencijala koji postoje u BiH, smatra da je zbog niskih primanja i nesigurnosti još uvijek značajan odliv dobrih inženjera iz BiH, što definitivno smanjuje mogućnosti razvoja privrede. 

Napominje da postoje tri osnovne postavke koje je akademija za inženjerstvo u Engleskoj formulisala, a koje inženjeri treba da steknu da bi bili inženjeri 21. vijeka.

"Od njih se traži da budu stručnjaci, inovatori i integratori", navodi Kovačević.

Profesor Kovačević usmjerava svoje istraživanje na numeričko modeliranje, analizu i dizajn mašina s vijčanim pomicanjem; intenzivno surađuje s industrijom i trenutno ima prestižnu Howdenovu poziciju predsjednika na Univerzitetu City. Njegov glavni obrazovni interes je razvoj dizajnerske izvrsnosti inženjerskih dodiplomskih i postdiplomskih studija i njihovo povezivanje sa industrijskim istraživanjem.

Inače, na konferenciji je bilo riječi o pametnim gradovima, utjecaju modernih tehnologija na društvo, robotici, vještačkoj inteligenciji i drugim temama koje se prepliću kada govorimo o industriji budućnosti.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti