Općina Bugojno i Fondacija "Mozaik" potpisali sporazum o nastavku saradnje

12.12.2018. 07:36 / Izvor: Akta.ba
Općina Bugojno i Fondacija 'Mozaik' potpisali sporazum o nastavku saradnje

Sporazum o saradnji u periodu od 2019. do 2022. potpisali su načelnik općine Bugojno Hasan Ajkunić i direktor programa Fondacije „Mozaik“ Željko Pauković.

Sporazum o saradnji u periodu od 2019. do 2022. potpisali su načelnik općine Bugojno Hasan Ajkunić i direktor programa Fondacije „Mozaik“ Željko Pauković.

Na taj način, definiran je nastavak programa Omladinske banke, i podrške razvoju poduzetništva mladih na teritoriji toga grada.

"Nastavljamo saradnju s četrdeset gradova širom BiH, među kojima je Bugojno, gdje smo od 2012. podržali 43 projekta mladih, ukupne vrijednosti 165.000 KM"., kazao je predstavnik Fondacije „Mozaik“.

Dodao je da su mladi ljudi s područja te općine ponovo u prilici da njihovi projekti budu podržani od strane Omladinske banke, i da budu finansirani njihovi mikrobiznisi, koji bi u konačnici trebali rezultirati poboljšanjem u sferi poduzetništva, i zapošljavanju.

Po njegovim riječima, Fondacija „Mozaik“ je u 2018. na teritoriji bugojanske općine pomogla provođenje osam različitih projekata neformalnih grupa, kojima su poboljšani uvjeti za život mladih ljudi.

"Bitno je reći da su svi ti mali projekti od 2-3 hiljade KM, zavisno od budžeta, uspješno  odgovorili na potrebe mladih u lokalnoj zajednici, i da su oni veoma značajni, ne samo za ovu populaciju, već cjelokupno društvo", naglasio je.

Smatra da je druga bitna komponenta programa Omladinske banke to što neformalne grupe, kroz mobilizaciju lokalnih resursa, obezbjeđuju od građana, organizacija i firmi dodatne resurse koji omogućavaju održivost projekta i uključenje šire društvene zajednice u rješavanje postojećih problema.

"Fondacija „Mozaik“ je od 2008. u saradnji s pedeset općina, opština i bh gradova, podržala oko dvije hiljade projekata mladih ljudi, ukupne vrijednosti oko sedam miliona KM", zaključio je.

Ceremoniji potpisivanja sporazuma prethodilo je kratko upoznavanje s efektima odabranih projekata u Bugojnu za 2018. i uručenje zahvalnica onima koji su doprinijeli njihovoj realizaciji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti