Glasfaser Connect BH: Nakon njemačkog, veliki planovi i za bh. tržište

17.12.2018. 14:16 / Izvor: Akta.ba
Glasfaser Connect BH: Nakon njemačkog, veliki planovi i za bh. tržište

Glasfaser Connect BH d.o.o. Sarajevo je IT kompanija koja je osnovana prošle godine, a bavi informatičkim inžinjeringom i uslugama servisne i tehničke podrške.

Glasfaser Connect BH d.o.o. Sarajevo je IT kompanija koja je osnovana prošle godine, a bavi informatičkim inžinjeringom i uslugama servisne i tehničke podrške, za potrebe njemačkog tržišta. Njihov dosadašnji rad je baziran na njemačkim klijentima čiji sistem je mnogo uređeniji od našeg kako u pogledu urednosti plaćanja tako i pogledu svega što je potrebno za uspješno poslovanje.

"Zbog svega navedenog veoma smo zadovoljni postignutim rezultatima koje smo ostvarili za kratko vrijeme. U svakom slučaju se nadamo da ćemo uskoro imati ostvarenu saradnju i sa klijentima iz BiH", kaže za Akta.ba Admir Gagula, direktor firme.

Iza sebe već imaju nekoliko uspješnih realiziranih projekata od kojih ističu kreiranje, dizajniranje i programiranje web biznis aplikacije koju su u cjelosti uradili i za koju mogu reći da je uspješan projekat. 

Trenutno rade isključivo za tržište Njemačke, ali počinju se pripremati i za ostala tržišta. Prvenstveno analiziraju tržište u BiH i njegove potrebe. S obzirom da rade u BiH, susreću se sa mnogo izazova, ali kako kaže direktor firme, ništa nije nerješivo. 

"Jedan od najvećih izazova svakako je ogroman birokratski aparat i veliki porezi koje plaćamo", napominje on.

Govoreći o kvalifikovanoj radnoj snazi, Gagula smatra da u BiH postoji veliki broj kvalifikovanih i kvalitetnih radnika, koje poslodavci trebaju cijeniti moralno i finansijski. 

"Bosna i Hercegovina ima kvalitetne stručnjake iz oblasti programiranja koji mogu konkurirati onima u zapadnoevropskim zemljama, ali oni u većini slučajeva odlaze iz BiH, ističe on.

Ocjenjujući poslovni ambijest u BiH, Gagula kaže da iako je Bosna i Hercegovina na lošem glasu kad su u pitanju uvjeti poslovanja, on kao neko ko je rođen u Bosni i Hercegovini ne želi tako da razmišlja.

"Gledam to sa neke pozitivne strane, koliko je to moguće. Ambijent u BiH kad ga gledam kao poslovni se svodi samo na Sarajevo, I nažalost to je jedino područje na koje smijem zasigurno reći da ima prosperiteta i područje ne koje želimo da ulažemo i investiramo", navodi on.

Shodno tome, za narednu godinu, pred njima je mnogo planova. Kako najavljuju, žele napraviti jedan “bum” na tržištu sa novom firmom koja će biti na usluzi građanima 24 sata. 

"U taj projekat ulazimo vrlo ozbiljno, sa najsavremenijom opremom u tom segmentu što će olakšati, ubrzati rad i naravno poboljšati kvalitet. Firma će se baviti grijanjem, hlađenjem, elektro, plinskim i vodovodnim instalacijama za što smo pripremili najsavremeniji alat. Sa radom bi trebali početi početkom marta", otkriva Gagula za Akta.ba.

Drugi dio plana sa kojim su već krenuli u realizaciju jeste izgradnja poslovno-stambenih objekata. 

"Tu planiramo da budemo i investitori i izvođači radova. Neke parcele smo već kupili, za neke smo u fazi pregovaranja, o čemu ćemo više informacija imati u narednom periodu. Prvenstveni plan nam je da kvalitetom preuzmemo tržište u oblastima tehničkih održavanja kako poslovnih tako i privatnih objekata i postati jedan od najpoželjnijih poslodavaca", zaključuje Gagula.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti