Vlada TK odobrila blizu 420.000 KM za regresiranje kamate privrednim društvima

25.12.2018. 07:58 / Izvor: Akta.ba
Vlada TK odobrila blizu 420.000 KM za regresiranje kamate privrednim društvima

Ovom kreditnom linijom omogućeno je osiguranje finansijskih sredstava za pokretanje ili unapređenje poslovnih aktivnosti.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je odobrila ukupno blizu 420 hiljada KM na ime subvencioniranja dijela kamatne stope privrednim društvima, kojima su odobreni krediti iz kreditne linije realizirane u saradnji Vlade TK i Sparkasse banke. Ovom kreditnom linijom omogućeno je osiguranje finansijskih sredstava za pokretanje ili unapređenje poslovnih aktivnosti putem kreditne linije uz subvencioniranje dijela kamatne stope.

Radi se o kreditima ukupne vrijednosti oko 25 miliona KM, gdje se Vlada obavezala da će subvencionirati 3 posto godišnje kamatne stope po svakom pojedinačnom finansiranju za privrednog subjekta kome banka odobri kreditna sredstva, prenosi RTV TK.

Kantonalna vlada dala je saglasnost Kantonalnoj direkciji za robne rezerve da potpiše ugovore o: zakupu skladišnog prostora s kompanijom ”Piemonte” Tuzla, te o uskladištenju i čuvanju pšenice sa ”Mlin i pekarama” Ljubače Tuzla. U nastavku sjednice je prihvaćen Operativni i akcioni plan Strategije razvoja Tuzlanskog kantona u periodu 2019-2021. godina, a potom i Izvještaj o ažuriranim poticajima u okviru liste investicijskih poticaja ministarstava, samostalnih i upravnih organizacija Tuzlanskog kantona za ovu godinu.

Vlada je prihvatila i Informaciju o efektima ulaganja iz Budžeta Tuzlanskog kantona za 2016. i 2017. godinu sa budžetske pozicije ”Podrška razvoju kantona”. Na prijedlog Ministarstva privrede je donesena i Odluka o odobravanju finansijskih sredstava na ime subvencioniranja dijela kamatne stope privrednim društvima sa područja Tuzlanskog kantona. Među informacijama koje je Vlada prihvatila na ovoj sjednici jesu i tri informacije koje je dostavilo Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak. Prva se odnosi na realizaciju mjera na izgradnji Centra za autizam nakon usvajanja elaborata i izrade projekta za izgradnju Centra, dok se druga tiče efekata ulaganja u povratak iz Budžeta Tuzlanskog kantona na području Republike Srpske i Tuzlanskog kantona za 2018. godinu. Za realizaciju šest programa podrške povratku izbjeglih i raseljenih osoba i materijalno zbrinjavanje socijalno ugroženih osoba iz Budžeta je u ovoj godini utrošeno blizu 840 hiljada KM.

Vlada TK je dala i saglasnost na odluke o odobravanju sredstava općinama Lukavac i Bratunac, kao učešće Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak u rješavanju projekata održivog povratka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti