Suradnja s poduzećima iz Kine na dohvat ruke u INTERA TP-u

29.12.2018. 08:13 / Izvor: Akta.ba
Suradnja s poduzećima iz Kine na dohvat ruke u INTERA TP-u

Kada je prije sedam godina INTERA Tehnološki Park formalno uspostavljen, definirana je jasna vizija u kojoj želi postati mjestom sastajanja domaćih i inozemnih ideja.

Kada je prije sedam godina INTERA Tehnološki Park formalno uspostavljen, definirana je jasna vizija u kojoj želi postati mjestom sastajanja domaćih i inozemnih ideja te misija kojom, između ostalog, želi otvoriti vrata gospodarstva regije prema svijetu. Od tada, poseban dio usluga, koje INTERA TP pruža svojim klijentima i korisnicima, čine usluge internacionalizacije.

Upravo s ciljem širenja mreže kontakata i partnera, direktor INTERA Tehnološkog Parka Vedran Šimunović dva tjedna tijekom prosinca boravio je u Šangaju sudjelujući na radionici planiranja, izgradnje i upravljanja znanstvenim i tehnološkim parkovima i poslovnim inkubatorima. Poziv za sudjelovanje na radionici uputilo je Ministarstvo znanosti i tehnologije Narodne Republike Kine čiji je zamjenik ministra Zhang Jianguo posjetio INTERA Tehnološki Park u studenom 2018. godine. Predstavniku Bosne i Hercegovine na radionici, koju je organizirao Co Way međunarodni transfer tehnologija, pridružili su se i predstavnici državnog sektora i voditelji znanstvenih parkova i inkubatora iz više od 15 država svijeta, uključujući i Bjelorusiju, Bugarsku, Crnu Goru, Kambodžu, Egipat, Laos, Slovačku i Južnoafričku Republiku.

Višednevna radionica, koja se sastojala od predavanja, stručnih prezentacija, interaktivnih rasprava sa sudionicima te posjeta znanstveno-tehnološkim parkovima i poslovnim inkubatorima, poslužila je kao izvrstan temelj za razmjenu kineskog iskustva u planiranju, izgradnji i administraciji tehnoloških parkova i poslovnih inkubatora s partnerima iz zemalja koje su obuhvaćene inicijativom „Pojas i put“,  jačanje međusobnog razumijevanja o politikama koje podržavaju razvoj visokotehnoloških industrija te istraživanje prilika za daljnju suradnju, poglavito u pogledu inovacija koje su preduvjet za razvoj industrije i ekonomije.

Sudionicima radionice svoja znanja i iskustva su prenijeli predstavnici Ministarstva znanosti i tehnologije Narodne Republike Kine, stručnjaci s prestižnih sveučilišta, eksperti iz područja znanosti, inovacija i tenologija, voditelji inkubatora, investitori, ali i osnivači uspješnih startup poduzeća. Sudionici su imali priliku posjetiti i konferenciju održanu u gradu Hangzhou gdje su ostvarili kontakte s predstavnicima uspješnih poduzeća poput Wanxian grupe, Alibaba grupe i SK Hynixa. Svoja znanja sudionici radionice su mogli proširiti i tijekom posjeta najsuvremenijim znanstveno-tehnološkim parkovima i inkubatorima gdje su čuli korisne informacije o njihovom poslovanju, ali i uslugama koje nude svojim startupima, poreznim olakšicama, pristupu različitim fondovima, mentorstvu i slično.

Tijekom ove posjete otvorene su brojne mogućnosti za suradnju Bosne i Hercegovine i Narodne Republike Kine, poglavito u području startupa, tehnologija i inovacija. Spremnost kineskih inkubatora na prijenos znanja bh. startupima, razmjena najboljih praksi, korištenje usluga poput pristupa fondovima za investicije, mentorstva i različitih obuka rezultati su dvotjedne posjete predstavnika INTERA Tehnološkog Parka jednoj od najvećih gospodarskih i inovacijskih sila svijeta.

Šireći svoje usluge internacionalizacije nakon ove posjete, INTERA TP poziva sve zainteresirane da se obrate na info@intera.ba kako bi dobili više informacija o mogućnostima povezivanja s kineskim partnerima. Stečena znanja, ostvarene kontakte i uspostavljena partnerstva INTERA TP će primijeniti u svojim svakodnevnim aktivnostima jačajući lokalni startup ekosustav i gospodarstvo u cjelini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti