Oboreni svi izvještaji zdravstvenih ustanova u KS, izuzev Opće bolnice

26.01.2019. 10:09 / Izvor: Fena
Oboreni svi izvještaji zdravstvenih ustanova u KS, izuzev Opće bolnice

Najviše je govora bilo o Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, Općoj bolnici "Dr. Abdulah Nakaš".

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo nisu usvojili izvještaje od radu niti jedne zdravstvene institucije u KS, izuzev Opće bolnice "Prim.dr. Abudulah Nakaš". Konstatirali su da treba više ulagati u zdravstvo, da je primarni zadatak zdravstva zadovoljni pacijenti i dobrobit građana, a ne profit.

Najviše je govora bilo o Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, Općoj bolnici "Dr. Abdulah Nakaš", te Zavodu za hitnu medicinsku pomoć koji su poslovali pozitivno, pružaju sve usluge pacijentima, ali da imaju manje uposlenih i nemaju dovoljno tehničko-materijalnih uvjeta za rad.

Podršku zastupnika nije dobio Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, Psihijatrijska bolnica KS, Apoteke Sarajevo, Dom zdravlja KS, Zavod za bolesti ovisnosti KS, Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS, Zavod za javno zdravstvo KS.

Također, podršku nije dobio ni izvještaj Zavoda za medicinu rada KS, Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS, Zavod za zaštitu zdravlja studenata Univerziteta u Sarajevu, JU Zavod za sportsku medicinu KS, Zavod za zdravstvenu zaštitu zaposlenika Ministarstva unutrašnjih poslova KS.

Predsjedavajući SKS Elmedin Konaković je kazao da su jasni problemi u zdravstvu, nejasni putevi pacijenta, nejasne nadležnosti prema sekundarnom i tercijalnom nivou, ipak najviše problema ima tamo gdje se politika miješa u rad nekih ustanova.

"Evidentno je da nam treba jedna korjenita promjena, prije svega nas koji radimo u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti i uređivanja ovog sistema, ali i mnogo ozbiljnijeg odnosa menadžera koji će odgovarati građanima, a nikako više političkim centrima moći koji očigledno dominiraju na zdravstvenoj sceni", kazao je Konaković.

U tom smislu je zastupnik SDPBiH Damir Nikšić podsjetio zastupnike da se trebaju dogovoriti i složiti o konceptu pravne (a ne pravničke) države i o tome šta je bit javnih preduzeća i institucija - da li je njihova bit dobit ili dobrobit.

"Svrha javnih, recimo komunalnih i zdravstvenih usluga nije profit, već zadovoljenje elementarnih korisničkih i ljudskih prava koja svaka država obavezna osigurati. Bez obzira koliko to košta", kazao je on.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti