Savremene tehnologije stigle u BiH: Održana prva Dahua Roadshow konferencija

21.03.2019. 12:55 / Izvor: Akta.ba
Savremene tehnologije stigle u BiH: Održana prva Dahua Roadshow konferencija
OTVORI GALERIJU

Ova konferencija je i svojevrsni početak teorijeske rasprave o masovnoj primjeni savremenih tehničkih dostignuća u BiH.

Kompanija Dahua Technology nudi najnaprednija rješenja za video nadzor i upravo je njih prezentirala na svojoj prvoj bh. konferenciji. Dahua Roadshow 2019. je prva konferencija koju je organizirala kompanija Dahua Technology BiH, čiji je osnovni cilj bio prezentirati najnovija rješenja iz oblasti sigurnosti i vedeonadzora, ali prije svega njihovu široku primjenu u društvu.

Elis Hrkalović, voditelj razvoja poslovanja Dahua Technology Bosna i Hercegovina za Akta.ba je kazao da je konferencija, koja se po prvi put organizuje u našoj zemlji, prilika da se okupe svi tzv. bitni faktori kojih se tiču ovakvi sigurnosti sistemi u našoj zemlji.

"Ovoje zapravo naš početak razvoja ovih tehnologija, u većem obimu u našoj zemlji. Želimo da upoznamo sve prisutne da su sada ove savremene tehnologije njima na dohvat ruke tu u Sarajevu u BiH, jer smo nedavno otvorili i naš ured sa menadžerima i inžinjerima i na taj način, svi oni koji  koriste našu opremu ili ju žele koristiti u nekim svojim projektima, mogu nam se obratiti i zajedno sa nama kreirati sigurnije društvo", kaže Hrkalović.

Kazao je da sredinom aprila otvaraju i svoj prvi Showroom Lab gdje će inžinjeri, ali i svi ostali koji se zanimaju za ovaj rad, moći doći da testiraju sve sisteme koje Dahua Technology ima i čiji je samo dio prezentiran na konferenciji.

S oko 16.000 zaposlenih širom svijeta, Dahua rješenja, proizvodi i usluge koriste se u preko 180 zemalja i regija. Dahua proizvodi pružaju besprijekornu kvalitetu, pouzdanost i stabilnost, u skladu s najnovijom tehnologijom koja krajnjim korisnicima omogućava uspješno poslovanje.

Svoje učešće na konferenciji uzelo je pet govornika iz različitih sektora rada.

"Na konferenciji smo zapravo htjeli iskoristiti prisustvo ljudi iz različitih sfera društva da ima se prenesu određena iskustva kako u domenu kriminalističkih, zaštitarskih ali i drugih grana. U našem sistemu nisu samo kamere ili neki sistemi koji se uključe u struju i snimaju, riječ je zapravo o savremenim tehnologijama koje će uskoro zamijeniti sve one koje mi trenutno koristimo, i predstavili smo sve one benefite koje ove tehnologije nose sa sobom a značajne su za cijelo društvo kako u pogledu kvaliteta života, pametnog grada i sigurnosti", rekao je Hrkalović.

Na konferenciji je zapravo predstavljen samo jedan mali dio onoga što ova kompanija zapravo nudi i proizvodi.

Istaknuli su da je Dahua Technology prestala sa proizvodnjom kamera, ali je zato krenula korak dalje, jer ona sada nudi raznovrsna rješenja za domove, sigurnost i razvoj pametnih gradova.To je strategija koju će u narednom periodu propagirati njihova uprava.

Kazali su Dahua Technology nije više kompanija koja se bavi trgovinom, ona sada predstavlja srce svakog našeg grada i društva i svuda je oko nas.

Aleš Dejak, Dahua menadžer SLO Regije SLO, RH, BiH kazao je da mu je drago da rad njihovih partnera kompanije Master i SYS te rad lokalne Dahua ekipe donosi značajne rezultate kakve danas mogu svi vidjeti.

"Dahua je jedno od najprepoznatljivijih sigurnosnih sistema na tržištu, a razlog našeg uspjeha jeste konstantno ulaganje u tržišta. Nužno je konstantno nuditi isti kvalitet i širok dijapazon proizvoda ali i rješenja koja odgovaraju sigurnosnom izazovu na tržištu", rekao je Dejak.

Pored zanimljivih govornika iz struke, svoje učešće je uzeo i Admir Katica, Ministar unutrašnjih poslova KS koji je kazao da ova konferencija ima veliki značaj zbog tematike koju prezentira. Pojasnio je da s obzirom da živimo u vremenu savremenih tehnologija koje se svakog trenutka razvijaju u skladu sa tim se razvija i naša borba protiv svih oblika kriminala ali i terorizma kao jedne od najvećih prijetnji savremenog čovječanstva mora biti praćena i podpomognuta svim tehničkim dostignućima.

S tim u vezi kazao je da Ministarstvo unutrašnjih poslova KS ulaže ogromene napore da sve svoje kapacitete u kadrovskom, stručnom i materijalnom smislu operemi tehnikom, odnosno savremenim tehničkim rješenjima pomoću kojih će svi pojavni oblici kriminaliteta biti u što većem postotku prevenirani.

"Kada je upotreba tehnologije u pitanju najviše uspjeha pokazano je u sigurnosti u sobraćaju. KS je kada je riječ o opremljenosti modernim kamerama i radarskim sistemima jedan od boljih u državi. Upravo nas pozitivna iskustva i dobri rezultati u oblasti saobraćaja ohrabruju da slične tehničke elemente počnemo primjenjivati u svim drugim oblastima prevencije i borbe protiv kriminala", rekao je Katica.

Dahua je prvo poduzeće u Kini koje je predstavilo 8-kanalni digitalni video snimač koji radi u realnom vremenu, još 2001. godine. Od tada, poduzeće nastavlja ulagati u razvoj inovativnih rješenja, a danas pokrivamo čitave kontinente - Aziju, Ameriku, Europu, Bliski istok, Afriku…

Dahua je od 2014. godine investirala oko 10 posto godišnjih prehoda od prodaje u istraživanje i razvoj. Poduzeće ima čak četiri istraživačka instituta - Advanced Technologis Institute, Big Data Institute, Chip Institute i Video Cloud Institute, ali i više od 6.000 inženjera i tehničara koji posluju u ovoj domeni.

Od 2014. godine Dahua se nalazi na drugom mjestu na globalnom tržištu opreme za video nadzor, dok je u 2018. godini zauzela drugo mjesto na međunarodnom sajmu “Security 50”.

Njihovi proizvodi imaju široku primjenu u mnogim područjima kao što su bankarstvo, javna sigurnost, telekomunikacije, pametne zgrade i pametni transport. Brojni veliki projekti su koristili Dahuina rješenja, a neki od njih su Olimpijske igre u Riu 2016. godine, 2016 Hangzhou G20 Summit i mnogi drugi.

Ova konferencija je i svojevrsni početak teorijeske rasprave o masovnoj primjeni savremenih tehničkih dostignuća u BiH.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti