Bihać: Nelegalnom gradnjom zabetonirali dio obale Une

30.06.2021. 09:58 / Izvor: Akta.ba
Bihać: Nelegalnom gradnjom zabetonirali dio obale Une

Nadležna Gradska služba je reagirala i obustavila gradnju.

Nakon što je Eko akcija upozorila na nezakonito betoniranje obala Une u Bihaću, Služba za inspekcijske poslove naredila je obustavu daljnjih radova, a gradilište u naselju Pritoka je zatvoreno.

"Ovo je još jedno u nizu brojnih kršenja federalnog Zakona o vodama na području koje se skoro pa svakodnevno dešavaju na područjima opština Bihać i Bosanska Krupa. Prema federalnom Zakonu o vodama u području vodnog dobra - pojasu širine 15 metara od obale Une, ne smije biti gradnje", upozorili su iz Eko akcije.

Nadležna Služba Gradske uprave Bihać saopćila je da su izašli na teren te ustanovili da se radi o nelegalnoj gradnji. 

Foto: Eko akcija

"Nakon prijave građevinskog zahvata betoniranja obale rijeke Une u bihaćkom naselju Pritoka, Služba za inspekcijske poslove Grada Bihaća izašla je na teren i utvrdila da se radi o nelegalnom i nezakonitom zahvatu bez pribavljenih akata za građenje. Sačinjen je službeni zapisnik, vlasniku zemljišta naložena je obustava daljih radova i postavljena inspekcijska traka čime se gradilište smatra zatvorenim. Nakon navedenih radnji slijedi i izdavanje Rješenja o uklanjanju nelegalne građevine, a eventualna povreda inspekcijske trake prouzročit će i krivičnu odgovornost za vlasnika", reagirali su. 

Iz Službe dodaju da bespravni građevinski zahvati i betoniranje obala rijeke Une, osim što štete okolišu, narušavaju prirodu i vizuelni ambijent zbog kojeg se grad Bihać svrstava u red ekoloških i turističkih destinacija.

"Sve češćim utvrđivanjem obala nedozvoljenim materijalima narušava se autentičnost prostora i ugrožava turistički potencijal grada Bihaća. S tim u vezi Gradska građevinska inspekcija će u narednom periodu provoditi intenzivne aktivnosti vezano za popis i izdavanja rješenja za ukljanjanje nelegalnih građevina i zahvata, s naglasnom na područja uz rijeku Unu. Mole se svi građani i ekološke organizacije da nadležnoj Službi za inspekcijske poslove prijave svaki slučaj potencijalne nelegalne gradnje, a naročito devastacije obala Une", poručili su. 

Foto: Grad Bihać

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti