Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Bivša premijerova firma: Prvi respirator u BiH dobija podršku Vlade FBiH?

17.04.2020. 10:49 / Izvor: Akta.ba

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, čestitao je inžinjerima iz gradačačke autoindustrijske firme TMD Group koji su konstruirali prvi bosanskohercegovački respirator.

U njegovoj čestitci navodi se kako je od početka vjerovao u ovaj projekat, te da će vjerovat do kraja.

"Pravili smo tehnološka čuda u Gradačcu u ratu za potrebe Armije RBiH, što ne bismo i sada znali napraviti šta treba našim ljekarima", kazao je.

Pozvao je sve ostale firme koje imaju kapacitet za konstrukciju potrebne medicinske opreme da daju svoj doprinos. Jer su kako je kazao ovakvi projekti vitalni interes našeg zdravstvenog sistema i mogu računati na podršku Vlade FBiH.

Podsjećamo, da je TMD Group firma iz koje je kako je i sam premijer kazao "potekao" .

Novalić je na mjesto premjera došao iz realnog sektora firme TMD Cimos, što je praktično sve vrijeme, od završetka studija 1982. godine do ulasak u politiku radio u gospodarstvu, najprije kao pogonski inžinjer u Famosovoj tvornici u Gradačcu, a zatim kao menadžer nekoliko uspješnih domaćih i inozemnih kompanija, uglavnom specijaliziranih za proizvodnju autodijelova.

Pod njegovim vodstvom formiran je respektabilan klaster autoindustrije, koji broji desetak tvornica. Novalić je neke kako kažu "podigao s ledine",  dok su druge nastale privatizacijom državnih kompanija, no sve su danas vrlo uspješne i sve su izvozno orijentirane, sa zbirnim plasmanom na inozemna tržišta od preko 100 milijuna KM godišnje. Zahvaljujući ovom klasteru, Gradačac trenutno spada u red najrazvijenijih općina u BiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti