Čelinac: Privrednici oslobođeni plaćanja komunalne takse i zakupa

10.12.2020. 14:58 / Izvor: Akta.ba
Čelinac: Privrednici oslobođeni plaćanja komunalne takse i zakupa

Izdato 245 rješenja, od čega se 215 odnosi na samostalne preduzetnike, dok je 30 rješenja izdato preduzećima i privrednim društvima.

Općina Čelinac je prije dva mjeseca raspisala Javni poziv za privredne subjekte, a za ublažavanje poslјedica pandemije koronavirusa. Nadležna odjelјenja Opštinske uprave Čelinac su po osnovu komunalne takse i zakupa prostora izdali ukupno 255 rješenja kojima su privrednici oslobođeni plaćanja ovih obaveza u cjelini ili djelimično.

U Odjelјenju za privredu i društvene djelatnosti navode da su u okviru svoje nadležnosti izdali 245 rješenja, od čega se 215 odnosi na samostalne preduzetnike, dok je 30 rješenja izdato preduzećima i privrednim društvima.

Privredni subjekti koji su obveznici plaćanja komunalne takse za isticanje poslovnog imena, a kojima je zbog pojave virusa korona u potpunosti bio zabranjen rad, u cjelini su oslobođeni plaćanja komunalne takse za mart, april, maj, juni i juli. Istovremeno, pravo na umanjenje plaćanja komunalne takse za 50 odsto ostvarili su privrednici kojima je u istom periodu bilo ograničeno ili otežano obavlјanje djelatnosti", pojasnili su. 

Odjelјenje za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove zaprimilo je ukupno deset zahtjeva za oslobođenje plaćanja zakupa zimskih i lјetnih bašta, javnih površina (kioska) i poslovnih prostora u vlasništvu opštine. U odjelјenju navode da su svi zahtjevi riješeni pozitivno, te da su obveznici zakupa u potpunosti oslobođeni plaćanja za navedenih pet mjeseci ove godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti