Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Domaćim proizvodima će se dodijeliti znakovi "BH kvaliteta" i "Izvorno domaće"

07.06.2021. 11:36 / Izvor: Akta.ba

Privredna komora Federacije BiH od samih početaka proaktivno sudjeluje u kampanji "Kupujmo domaće".

Akcija kupujmo domaće ima za cilj podizanje svijesti o važnosti kupovine ovakvih proizvoda koje dovode do povećanja ukupne konkurentnosti domaćih proizvoda i očuvanja bh. identiteta.

Komora je trenutno u fazi završnih priprema dokumentacije za Projekt vizuelnog označavanja kvalitetnih domaćih proizvoda putem kojeg će se domaćim proizvodima dodijeljivati znakovi "BH kvaliteta" i "Izvorno domaće“.

Ovaj projekt podrazumijeva kompletnu proceduru od zahtjeva tvrtke za korištenje i upotrebu ovih znakova do izdavanja rješenja o korištenju znakova od mjerodavnih tijela Komore.

Vijeće za vizuelno označavanje i tehničke komisije pri Komori provodit će proceduru provjere uvjeta zainteresiranih tvrtki, proizvoda i usluga za korištenje i upotrebu znakova kvalitete i izvornosti te će predlagati rješenja o dodjeli znakova.

Ustanoviti će se i Registar korisnika znakova te grupacija za unapređenje kvalitete i promociju domaćih proizvoda i usluga.

O svim ovim procesima brigu će voditi Tim za kvalitetu Privredne komore FBiH.

Znakovi kvalitete trebali bi jamčiti kvalitetu proizvoda, ulijevati povjerenje kod potrošača i osiguravati tim proizvodima lakši prodor na domaća i ino-tržišta.

Komora je detaljno sa svojim strateškim partnerima i suorganizatorima i razradila koncept ove kampanje i organizirati će deset akcija u svim kantonalnim centrima u vremenu od 9. juna do 7. jula, poštujući sve propisane sigurnosne i epidemiološke mjere.

Prva promotivna akcija organizira se u Tuzli 9. juna u suradnji sa jednim od strateških partnera akcije, tvrtkom Bingo (Bingo City Center – Tuzla). 

Namjera je da se ova kampanja provodi svake godine u svim kantonima, ali svake godine u drugim općinama i gradovima.

"U prvoj godini provođenja ove kampanje odlučili smo se za kantonalne centre", saopćeno je iz Privredne komore FBiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti