Eric Larson: Građani u BiH treba da prijave korupciju

17.11.2020. 13:27 / Izvor: Akta.ba
Eric Larson: Građani u BiH treba da prijave korupciju

Građani u BiH treba da prijave korupciju, jer građani imaju moć saopćio je je Eric Larson, Viši savjetnik za borbu protiv korupcije u sklopu Vlade Kantona Sarajevo - Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS.

Građani u BiH treba da prijave korupciju, jer građani imaju moć saopćio je Eric Larson, Viši savjetnik za borbu protiv korupcije u sklopu Vlade Kantona Sarajevo - Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kanton Sarajevo na centralnom događaju u okviru "Međunarodne sedmice podizanja svijesti o prevarama u BiH" u organizaciji revizorsko konsultantske kompanije Deloitte BiH.

Naglasio je da je potreban integrisan pristup cijelog društva te da ne treba čekati kazneni slučaj da bi se nešto poduzelo.

"Agencije za ljudse resurse trebaju otpustiti ili administrativno kazniti korumpirane službenike", rekao je Larson.

Istakao je da antikorupcijski ured KS ima sjajan model. Građani mogu pogledati online popis imovine kantonalnih javnih službenika i njihovih porodica zatim mogu prijaviti nestalu imovinu Antikorupcijskom uredu KS.

Strategija za borbu protiv korupcije na državnom novou je istekla te je potrebna nova strategija za 2020 i dalje.

"Građani treba da vjeruju u svoju moć koju imaju kroz izbore, građanske akcije te društvenu izolaciju korumpiranih elita", zaključio je Larson.

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti