Federacija BiH planira uvesti manju stopu na doprinose

09.09.2021. 08:27 / Izvor: Večernji List
Federacija BiH planira uvesti manju stopu na doprinose

Večernji list imao je uvid u dokument okvirnog proračuna 2022. – 2024., kao i srednjoročni plan mjera fiskalne politike.

Smanjena kumulativna stopa doprinosa, povoljni krediti i subvencioniranje kamata, kao i ukidanje obveze plaćanja pojedinih naknada i taksi ključne su mjere fiskalne politike koje Federacija namjerava provesti u razdoblju 2022. - 2024., a u cilju omogućavanja bržeg ekonomskog rasta, kao i privlačenja investicija.

Večernji list imao je uvid u dokument okvirnog proračuna 2022. – 2024., kao i srednjoročni plan mjera fiskalne politike u kojemu se ističe kako će se mjere temeljiti na izmjenama poreznih politika i izmjenama i donošenju novih javnih politika.

Smanjenje opterećenja

Jedan od segmenata bit će i reforma na tržištu rada, i to kroz programe izgradnje i nadogradnje vještina i znanja nezaposlenih osoba prema potrebama tržišta rada te programima podrške stručnoj obuci nezaposlenih u privrednim subjektima.

Najavljen je nastavak reforme u području oporezivanja rada u cilju smanjenja poreznog opterećenja. Smanjenjem fiskalnog opterećenja za poslodavce, kroz smanjenu kumulativnu stopu doprinosa, očekuje se, ističu nadležni, povećanje konkurentnosti domaćih privrednih subjekata, kao i povećanje konkurentnosti radne snage.

Istovremeno, primjenom diferencirane stope poreza na dohodak vrši se preraspodjela poreznog opterećenja prebacivanjem većeg poreznog tereta na osobe s višim dohotkom, dok se proširenjem osnovice za obračun obveznih doprinosa i poreza na dohodak utječe na suzbijanje tzv. sive ekonomije, imajući u vidu da određeni dio poslodavaca trenutno neoporezive oblike isplata koristi za izbjegavanje plaćanja punih obveza.

Procjenjuje se da bi provedbom navedenih reformi smanjenje ukupnog fiskalnog opterećenja rada, mjerenog OECD metodologijom, kao suma poreza i doprinosa u odnosu na ukupan trošak poslodavca po osnovi rada, s trenutnih 36,42% bilo smanjeno na 35,22%.

Digitalizacija

Kada je riječ o podršci u privredi, najavljen je set povoljnih kredita, subvencioniranje kamata na podignute kredite, kao i osiguranja garancije za kreditno zaduženje. Dobre vijesti trebale bi dočekati i sve ostale privrednike jer je, u cilju smanjenja fiskalnog pritiska na poslovne subjekte, u predstojećem razdoblju potrebno izvršiti ukidanje obveze plaćanja pojedinih naknada i taksi koje trenutno značajno povećavaju ukupne troškove poslovnog okružja.

U kontekstu malih i srednjih poduzeća vlasti su najavile podršku razvoju novih poslovnih modela, digitalizaciji poslovanja, tehnološkom razvoju i inovacijama.

Vidljivo je i kako se namjerava stvoriti jedinstveni pravni okvir o oporezivanju posjedovanja i prometa imovinom na nivou FBiH, a čime bi se smanjile administrativne barijere te povećao interes ulagača.

"S obzirom na trenutno postojanje čak 20 propisa, koji na različit način uređuju ovu oblast, stvarajući tako diskriminaciju i nejednakost unutar FBiH, planirano je predlaganje jedinstvenog rješenja", najavljuju federalne vlasti.

Sve navedene mjere, ako se provedu, trebale bi dovesti do stvaranja preduvjeta za brže i učinkovitije pokretanje biznisa, a samim tim i do osnove za veći broj izravnih investicija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti