Fond za zapošljavanje osoba s invaliditetom ove godine planira dodijeliti 7 miliona KM

03.02.2021. 14:16 / Izvor: Akta.ba
Fond za zapošljavanje osoba s invaliditetom ove godine planira dodijeliti 7 miliona KM

Prema godišnjem planu raspisivanja javnih poziva za sredstva koje će se dodjeljivati putem javnih poziva u kalendarskoj 2021. godini, prvi javni pozivi se očekuju u februaru/martu.

Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom planira u ovoj godini putem javnih poziva dodijeliti sredstva u iznosu 7 miliona KM, saznaje Akta.ba.

Prema godišnjem planu raspisivanja javnih poziva za sredstva koje će se dodjeljivati putem javnih poziva u kalendarskoj 2021. godini, prvi javni pozivi se očekuju u februaru/martu.

U pitanju je javni poziv za dodjelu sredstava za financiranje i sufinanciranje programa održivosti zaposlenosti osoba sa invaliditetom u 2021. godini, po lotovima:

Lot I: Za financiranje/sufinanciranje programa za održavanje postojeće razine zaposlenosti osoba sa invaliditetom;

Lot IV: Za financiranje/sufinanciranje programa održivosti zaposlenosti osoba sa invaliditetom koje obavljaju samostalnu djelatnost ili poljoprivrednu djelatnost kao jedino i glavno zanimanje uključujući i osobe sa invaliditetom koje su zaposlene u skladu sa člankom 56. stavak 2. i 3. Zakona;

Lot V: Za financiranje/sufinaciranje programa održivosti zaposlenosti osoba sa invaliditetom zaposlenih u organizacijama osoba sa invaliditetom.

Ukupna vrijednost ovog poziva je 3.400.000,00 KM.

Drugi javni poziv za dodjelu novčanog stimulansa u 2021. godini, za novo zapošljavanje osoba sa invaliditetom, planiran je tokom marta/aprila i njegova vrijednost je  3.500.000,00 KM.

Na kraju, treći javni poziv za dodjelu sredstava za financiranje i sufinanciranje programa profesionalne rehabilitacije osoba s invaliditetom LOTIII, planira se tokom septembra/oktobra 2021. godine.

Radi se o programi profesionalne rehabilitacije na koje osobe s invaliditetom same apliciraju, a njegova vrijednost je 100,000 KM.

Inače, prema pravilniku o raspodjeli sredstava za financiranje/sufinanciranje programa održivosti zaposlenosti, razvoja privrednih društava za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, pravo sudjelovanja po Lotu I imaju privredna društva za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i zaštitne radionice.

Korisnici sredstava ne mogu aplicirati na isti Lot više od jednom godišnje, sa izuzetkom Lota II, gdje se prednost pri raspodjeli sredstava daje subjektima kojim po prethodnom javnom pozivu Fonda nisu dodijeljena sredstva.

Subjektima koji u skladu sa Zakonom i ovim Pravilnikom imaju pravo da apliciraju za dodjelu sredstava po Lotu III maksimalno se može dodijeliti do 5.000,00 KM po pojedinačnoj osobi sa invaliditetom koja ispunjava uslove za dodjelu sredstava po ovom Lot-u.

Korisnik sredstava je dužan u roku od 8 dana od dana zaprimljene suglasnosti direktora za zamjenu osobe dostaviti Fondu obrazac prijave JS 3100 i ugovor o radu (ovjerena kopija ili original) kao dokaz da je izvršio zapošljavanje druge osobe sa invaliditetom. Ukoliko se navedeni rokovi ne ispoštuju ili ukoliko poslodavac ne dobije suglasnost direktora za zapošljavanje druge osobe, dužan je izvršiti povrat sredstava Fondu, a u skladu sa pismenom obavijesti Fonda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti