Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Formiran Tim za analizu stanja opasnog otpada u industrijskoj zoni Tuzle (VIDEO)

11.05.2021. 15:54 / Izvor: Fena

Vlada Tuzlanskog kantona danas je imenovala Tim za analizu stanja opasnog otpada u industrijskoj zoni Tuzle, koji će analizirati stvarno stanje po pitanju količina i vrsta zaostalih supstanci u krugu nekadašnjih fabrika HAK 1 i HAK 2, te nekadašnjem odlagalištu otpada u Moluhama.

Radi se o pokretanju aktivnosti u cilju sanacije odloženog toksičnog industrijskog otpada u krugu nekadašnjih spomenutih fabrika, a Kantonalna vlada će dati prijedlog rješenja za njihovo uklanjanje.

Formiran je stručni tim s jednim zadatkom da se ustanovi šta je stvarno ostalo od opasnih supstanci u krugu HAK-a 1. Riječ je o supstancama kao što su sirovi propilen oksid, etilen oksid, hlor, živa, itd, kazao je na konferenciji za medije ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK Zvjezdan Karadžin.

Nešto od toga je izvezeno, ali postoji pretpostavka šta je još toga ostalo i treba dati prijedlog mjera na koji način se to može zbrinuti, dodao je.

I nekoliko godina nakon što je prestao s radom HAK1 i HAK 2 postoji latentna opsnost od otpada u industrijskoj zoni, a ne zna se kojim razmjerama problema se suočavamo, navodi Karadžin.

Najavio je da će sutra početi otkopavanje poluproizvoda iz proizvodnje kroksa, koji je zakopan u industrijskoj zoni, a intencija Vlade TK je da ustanovi o kolikim se količinama radi.

"Otpad je zakopan nepropisno i kao takav predstavlja opasnost, naročito u slučaju poplava", nagalasio je.

Važno je da se odredi koja je količina zakopana, na osnovu toga uzet će se uzorci, odrediti sadržaj, a strana kompanija će uraditi analizu da li se taj material može neutralisati na licu mjesta, ili će se morati izvoziti, na osnovu toga će se moći aplicirati na sredstva poput Fonda za zaštitu okoliša i dr.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti