Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Forto: Od svih izrečenih kazni inspekcije, 60 posto je u dane vikenda

10.03.2021. 16:16 / Izvor: Akta.ba

Vlada Kanton Sarajevo donijela je odluko o djelomičnom lockdownu od petka u 20 sati do ponedjeljka u 7 sati.

Kada je riječ o odluci Vlade KS o zabrani rada poslovnih subjekata tokom narednog vikenda, preciznije od petka u 20 sati do ponedjeljka u 7 sati, premijer Forto naveo je podatak da od svih izrečenih kazni inspekcije u KS ove godine zbog nepoštivanja mjera, 60% je u dane vikenda.

"Osim statistike, i struka nam govori da su najveća žarišta za vikend, kada se ljudi opuštaju od svojih svakodnevnih obaveza. Druženje u zatvorenom prostoru je najveći problem", rekao je premijer Forto, istakavši da razumije nezadovoljstvo privrednih subjekata koji se osjećaju oštećenim.

"Potpuno ih razumijemo. Pandemija traje više od godinu dana i privatni sektor je najpogođeniji. Ono što svi zajedno moramo uraditi je da pokušamo da preko vikenda zaustavimo rast novozaraženih, kako ne bi došlo do dodatnih pooštravanja mjera. Situacija u zdravstvenom sektoru je vrlo ozbiljna, a može biti i puno gore. Izuzetno je bitno da smanjimo kretanje i suzdržimo se od bilo kakvih okupljanja, kako bi u narednom periodu zaštitili zdravstveni sistem i sve nas", rekao je premijer Forto.

"Ako ugostitelji misle da trebaju protestovati, to je njihovo pravo. Ne postoji Vlada koja je više naklonjena privatnom sektoru. To smo već pokazali ukidanjem parafiskalnih nameta, te ćemo i dalje nastaviti raditi na tome. Ali, ovo je, prije svega, zdravstveni problem", dodao je premijer Forto.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti