Građani će dobiti novac koji su dali na "tocilizumab"

02.04.2021. 08:42 / Izvor: Akta.ba
Građani će dobiti novac koji su dali na 'tocilizumab'

Građani se mogu javiti Zavodu zdravstvenog osiguranja KS da im se refundiraju sredstva.

Lijek za reumatoidni artritis „tocilizumab“, koji se pokazao kao vrlo efikasan u liječenju teško oboljelih od COVID-19, bit će nabavljen za bolnice u Kantonu Sarajevo.

Potvrdio je to za „Avaz“ ministar zdravstva KS Haris Vranić.

Naime, iako se „tocilizumab“ koristi za liječenje reumatoidnog artritisa, istraživanja naučnika iz Velike Britanije i Nizozemske pokazala su da je djelotvoran i kod oboljelih od koronavirusa.

Nakon toga su bolnice širom BiH počele da ga koriste kako bi spasile živote svojih pacijenata.

Podsjećamo, na posljednjoj sjednici Skupštine KS zastupnik SBB-a Zvonko Marić, tragom brojnih upita građana, pitao je ministra Vranića je li moguće da Vlada KS pokriva troškove kupovine lijeka „tocilizumab“.

Ministar Vranić pojasnio je da je Kanton Sarajevo odvojio sredstva za kupovinu „tocilizumaba“ i „ramdesivira“.

"Prebacili smo potrebna sredstva i lijekovi će biti nabavljani prema potrebama bolničkih ustanova. Oni će izraziti potrebe prema Zavodu i onda će im biti kupljeni potrebni lijekovi za oboljele od koronavirusa", pojasnio je Vranić.

Dodao je da se „tocilizumab“ ne može odjednom kupiti u ogromnim količinama, a kako bi se skladištio.

"Građani se mogu javiti Zavodu zdravstvenog osiguranja KS da im se refundiraju sredstva. Naravno, uz validan račun iz apoteke i ljekarskim dokazom da su ga iz bolnice tražili. Sredstva će biti svima refundirana", kazao je Vranić.

Vranić je zamolio građane da samoinicijativno ne nabavljaju „tocilizumab“.

"Nemojte ovaj lijek samoinicijativno kupovati i donositi u bolnice. Lijek je vrlo kompleksan i nije bezazlen, daje se u vrlo određenim okolnostima. Daje se u specifičnim momentima i indikacijama, isključivo u onim momentima kad se primijeti da će kod pacijenata doći do potpunog sloma imunog sistema i preuzimanja virusne infekcije u potpunosti. U takvim situacijama pacijenta „odnese“ u nekoliko sati ili za dan", pojasnio je Vranić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti