Gradonačelnik Kasumović: Grad Zenica će tužiti Ceste FBiH zbog tunela Vranduk

15.01.2021. 08:42 / Izvor: Akta.ba
Gradonačelnik Kasumović: Grad Zenica će tužiti Ceste FBiH zbog tunela Vranduk

Zbog nepripremljenosti i neprofesionalnog ulaska u projekt rekonstrukcije tunela Vranduk štete po privrednike su bile nesagledive.

Oko 50 privrednika okupilo se jučer kod tunela Crnaja, na magistralnoj cesti Sarajevo-Mostar, nezadovoljni zbog rekonstrukcije ovog tunela. Sličnu agoniju su prolazili mjesecima i građani Zenice te okolnih opština zbog višemjesečnih radova u tunelu Vranduk, a zbog čega je trpila privreda i bilježila ogromne gubitke. 

Aktuelni gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je podržao privrednike te najavio tužbu protiv Cesta FBiH. 

"  Apsolutno podržavam privrednike iz Hercegovačko-neretvanskog kantona koji su se okupili danas kod tunela Crnaja jer su nezadovolji zbog rekonstrukcije tog tunela. Smatram da se najprije trebao uraditi alternativni pravac, kako ne bi došlo do posljedica po privredu Jablanice i ostala područja. Nažalost, Zenica je, također, imala identičan problem kada se rekonstruisao tunel Vranduk, bez da je prethodno napravljena kvalitetna zaobilaznica, odnosno alternativni put. Građani Zenice, ali i iz cijele BiH, zbog nepripremljenosti i neprofesionalnog ulaska u projekt rekonstrukcije tunela Vranduk bili su primorani stajati u kilometarskim kolonama satima, dok je vani temperatura prelazila preko 30 stepeni. Osim toga, štete po privrednike su, također, bile nesagledive. Mišljenja sam da bez dileme treba poštovati privredu, od nje svi živimo. Podržavam zahtjev tamošnjih privrednika da se najprije osigura alternatini pravac, a tek onda rekonstruiše tunel Crnaja. Ceste Federacije BiH su i sa nama, odnosno Gradom Zenica, potpisali Sporazum o prijateljskom okruženju, obećali mnogo toga, kao i to da će vratiti lokalne puteve u prvobitno stanje kako je to bilo prije nego su im služili kao zaobilaznica, međutim, ništa od toga nisu ispunili, zbog čega će ih Grad Zenica i tužiti. Ne treba dozvoliti da istu golgotu kakvu su privrednici preživljavali zbog tunela Vranduk sada proživljavaju i privrednici iz HNK-a. Pozivam nadležne da promptno reaguju i spriječe nesagledive posljedice", napisao je na svojoj oficijalnoj Facebook stranici gradonačlenik Kasumović. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti