Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Grude: Udvostručen broj zaposlenih

Grude, prije rata jedna od nerazvijenijih opština, danas bilježi dvostruko više zaposlenih nego prije 30 godina.

24.02.2020. 07:42 / Izvor: BHRT

Grude, prije rata jedna od nerazvijenijih opština, danas bilježi dvostruko više zaposlenih nego prije 30 godina. Dok velike sredine bilježe pad, ova opština po privrednom rastu je na samom vrhu u Bosni i Hercegovini. Uz velika preduzeća, izvoznike, veliki broj radnih mjesta otvoren je u malim zanatskim djelatnostima. Samostalno preduzetništvo u Grudama ima tradiciju i kontinuitet, a po tom segmentu privrede mjeri se ekonomska snaga opštine, javlja BHRT.

Grude imaju trenutno oko 4 300 zaposlenih isključivo u privatnom sektoru. Mada na području ove općine djeluju velike tvrtke, izvoznici koji značajno pune proračun i ostvaruju četvrtinu ukupne dobiti ZHŽ, lokalne vlasti se ne oslanjaju samo na njihovu gospodarsku snagu, već potiču razvoj malog i srednjeg poduzetništva

"Opća je percepcija da se sve temelji na 2-3 uspješna poduzetnika, to je točno, oni to nose, ali to je oko jedne četvrtine ukupno svih zaposlenih. Tri četvrtine su disperzirane", kazao je Ljubo Grizelj, načelnik Općine Grude.

Lokalne vlasti potiču razvoj poduzetništva raznim olakšicama I ubrzanim izdavanjem potrebnih dozvola. Ulaže se i u različite gospodarske grane.

"Prerađivačka industrija nam je preko 45 posto, niskogradnja osam posto, u uslužnom sektoru. U obrtima nam radi oko deset posto radnika", dodaje Grizelj.

Mali obrti različitih branši čine oko 80 posto registririanih poslovnih subjekata I zapošljavaju oko 450 osoba. Dvije trećine njih održalo se na tržištu više od 10 godina. Razvijanje podzetničkog duha ovdje traje generacijama. Primjer tome je slastičarnica obitelji Ević u centru Gruda, koja se održala više od 50 godina. Posao vode unuci a opstali su, kažu, zbog kvalitete a imaju i stalne goste.

"Did je otvorio slastičarnicu 1968., on je počeo, kad se tata oženio mama je preuzela, sada ja , to je baš obiteljski posao", priča Zvonimir Ević, slastičar

Obrti odnosno malo obiteljsko poduzetništvo predstavljaju okosnicu gospodarskog razvoja, ne samo Gruda nego cijele Zapadnohercegovačke županije . Na prošloj sjednici Skuštine usvojen je Zakon o poticanju razvoja malog gospodasrtva što bi trebalo omogućiti jednostavnije poslovanje.

"Naša je dužnost u skladu s našim mogućnostima poticati malo gosposdarsvo, nadam se da će se odraziti na povećano otvranje radnih mjesta", ističe Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade ZHK.

Grude koriste prednosti i blizine granice EU i prekogranične suradnje, ulažu u turizam i obnovljive izvore energije. Razvijaju i poslovnu zonu koju za ulaganja čini konkurentnom solarna alaktrana, koja će ističu, uskoro proizvoditi dovoljne količine elekrične energije dovoljne za potrebe cijele općine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti