Hamdo Ejubović: U 2019. smo uložili 8,1 milion KM u infrastrukturu

07.01.2020. 08:00 / Izvor: Oslobođenje
Hamdo Ejubović: U 2019. smo uložili 8,1 milion KM u infrastrukturu

Sa budžetom većim od 17 miliona KM u općini Hadžići je u 2019. realizovan veliki broj projekata.

Za općinu Hadžići 2019. bila je izuzetno uspješna. Puno toga se radilo u ovoj lokalnoj zajednici u svim segmentima, a posebno u oblasti infrastrukture. Međutim, ono na šta su u Općini posebno ponosni je da su uspjeli zadržati status jedne od najefikasnijih uprava. Riješeno je više od 35.000 predmeta.

- Po svim segmentima smo ispunili zadane ciljeve, a njih nije bilo malo. Mnogo govori i realizovani budžet za 2019. veći od 17 miliona KM.

Saobraćajnica

Ovo je najveći realizovani budžet Općine u novijoj historiji. Taj niz smo uspostavili 2016. i iz godine u godinu obaramo vlastite rekorde. Ako ovaj iznos poredimo sa drugim općinama u BiH sa sličnim brojem stanovnika i površinom, mi smo u samom vrhu, kaže Hamdo Ejubović, načelnik Općine Hadžići.

U Hadžićima su u 2019. realizovani brojni kapitalni projekti izgradnjom sistema vodosnabdijevanja, modernizacijom saobraćajnica te uređenjem industrijskih zona. Koliko ste uspjeli realizovati Program rada koji ste ponudili Vijeću i građanima?

- Završili smo rekonstrukciju puta od novoizgrađenog kružnog toka do Donjih Hadžića, staru magistralu Resnik - Osenik, izgradnju komunikacije Binježevo - Miševići, rekonstrukciju puta Žunovnica - Kasatići, putnu komunikaciju Tarčin - Gornja Bioča te staru magistralu kroz Gradac.

Teško bi bilo pobrojati sve manje projekte koji su rađeni po skoro svim mjesnim zajednicama. Njih i ne spominjem zato što im je investiciona vrijednost ispod 200.000 KM, ali završeni su i dati na upotrebu građanima, što im je olakšalo život. Kada sve saberemo, u 2019. smo uložili 8,1 milion KM u infrastrukturu.

Zajedno sa Cestama FBiH isprojektovali ste još jedan kružni tok na ulazu u Hadžiće sa M-17, a završili ste i projekat boljeg izlaza sa M-17 za mjesnu zajednicu Trzanj. Šta možemo očekivati u 2020?

- U fazi projektovanja je izgradnja centra za ekonomsko osnaživanje i mentalnu rehabilitaciju žena Hadžići. Taj objekat će se izgraditi u centru Hadžića, nadomak zgrade policije. Pokrenuli smo proceduru projektovanja velike moderne kotlovnice na principu toplotnih pumpi koja će zagrijavati KSIRC, streljanu ispod stadiona OŠ 6. mart te zatvoreni bazen koji ćemo izgraditi u skladu sa RP Hadžići. Dakle, za ovo smo već obezbijedili milion KM, a čitav projekat će koštati 2,5 miliona KM. Mi ovim završavamo grube poslove i prelazimo na uljepšavanje naše lokalne zajednice.

Svjedoci smo da sve općine KS-a imaju problem sa nedostatkom pitke vode, a samim tim i sa urednim vodosnabdijevanjem. Ovog problema nije pošteđena ni općina Hadžići. Izvorište Krupa prilikom obilnijih padavina bude zamućeno. Šta se radi kako bi se situacija popravila?

- Vodosnabdijevanje je u vrhu liste naših prioriteta. S tim u vezi izgradili smo dva rezervoara velikog kapaciteta na Lokvama. Čitav sistem potisnih i povratnih cjevovoda dug 2,2 kilometra prihvatat će vodu iz Krupe i distribuirati je za Lokve, Crepljane i Kasatiće. Izgradili smo rezervoar velikog kapaciteta na Barama, a zajedno s tim i potisno-povratne cjevovode od Garovaca do Bara. Na prvi pogled čini se da raspoređujemo već postojeće kapacitete vode, međutim, svi ovi sistemi bit će snabdjeveni novim količinama pitke vode. Tu prije svega mislim na izvorište kod KSIRC-a koje ima ogromni potencijal od 50 litara po sekundi. Nastavit će se i sa ispitivanjem i pronalaskom novih količina pitke vode kroz testne bušotine.

Popunjava se Industrijska zona Hadžići. Nedavno ste potpisali ugovor za tvornicu keksa. Tamo je ostalo još prostora?

- Ovo je jako velika zona i na njoj po regulacionom planu ima 21 lokacija za gradnju privrednih objekata. Do sada su prodate četiri, što znači da imamo još 17. Ovo je zona koja je najopremljenija u KS-u, ima sve što je potrebno za industriju, dobru struju, plin, vodu, kanalizaciju, PTT veze, a blizu je i željeznička pruga. Oni koji žele da investiraju u prerađivačke kapacitete i industriju, kad sve obiđu, onda dođu ovdje. Do 2008. bilo je većeg interesa za ulaganje u privredu i od tada se bilježi silazna putanja. U 2019. investicije su polako krenule uzlaznom putanjom i kod nas i na drugim mjestima. Nadam se da će se i ova naša zona brzo popuniti.

Otpad

Član sam Savjeta za strane investicije FBiH, znam po izvještajima iz svih općina FBiH koliko se investira u proizvodnju i vidim da to nije puno. Najviše se ulaže u stanogradnju i hotelijerstvo, ali se nadam da će i u proizvodnji biti više investicija.

Koliko je blizu ostvarenje ideje da općina Hadžići bude ekoopćina. Izgradili ste brojne kanalizacione sisteme. Nema naselja bez kanalizacije ili barem glavnog fekalnog kolektora, izuzev Tarčina?

- Tarčin je specifičan samim tim što vode sa tog područja nije moguće povezati na glavni kolektor Resnik - Hadžići i dalje prema Butilama. Potrebna su velika sredstva za prečistače koje ćemo graditi na rijeci Bijeloj. Svako mjesto na području općine je u mogućnosti da kućni i ostali otpad odlaže tamo gdje je propisano. Tamo gdje ne mogu veliki kamioni, idu mali, čak i otpad koji je selektivan probamo nekim pilot-projektima riješiti, kao što je to sa crnim i žutim kantama gdje se odvaja otpad različitih vrsta. Da bismo postali ekoopćina, potrebno je da se provede politika, makar na nivou KS-a ili na nivou države, koja će snažnije pokrenuti akciju zaštite okoline i sa propagandom i propisima da bismo mi nešto takvo mogli primijeniti. Možemo donijeti odluke, ali ako ih ne prate propisi kojima je moguće sankcionisati one koji se ne pridržavaju tih propisa, onda ih je bespotrebno donositi. Trenutno je to teško provodljivo, s obzirom na to da ni prekršajni nalozi nisu u funkciji, tako da naš inspektor na licu mjesta ne može kazniti nekoga ko iz auta baci smeće kraj puta jer nema registra tih prekršajnih naloga.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti