Haris Mujanović: Kratkoročno, naš fokus ostaje na lokalnom oglašivačkom tržištu

14.04.2021. 14:37 / Izvor: Media Marketing
Haris Mujanović: Kratkoročno, naš fokus ostaje na lokalnom oglašivačkom tržištu

Posmatrajući iz perspektive Via Medije, agenciji nije toliko potreban kapital, koliko prilike, izazovi i stabilnost.

Da je vijest o tome kako je Bingo grupacija kupila agenciju Via Media objavljena samo dan ranije, svi bismo je smatrali dobrom prvoaprilskom šalom. Ali nije. Dobili smo je i objavili 2. aprila, što znači da je vijest tačna.

Puklo je kao grom iz vedra neba od čijeg se udara zatresla cijela oglašivačka industrija u Bosni i Hercegovini. Kada se slegla prašina, zaključili smo da se dogodilo nešto sasvim neočekivano i neuobičajeno, ali u isto vrijeme – logično.

Neočekivano jer zaista niko nije mogao očekivati da će Bingo u svoju grupaciju uključiti agenciju Via Media, posebno ne zbog toga što je već postojala agencija Branded koju je osnovala (i na čijem je čelu bila) Amna Džambić Branković, kćerka vlasnika Bingo grupacije. A neuobičajeno zato što smo u Adriatic regiji navikli da agencije isključivo kupuju međunarodni agencijski lanci, a ne uspješne kompanije koje svoj portfolio žele proširiti i na advertising industriju. Svoju logiku u ovome imale su obje strane. Bingo da se od Brandeda jednim potezom pomakne u sam vrh bosanskohercegovačke advertising industrije te svojim trgovinama i proizvodnim kompanijama osigura strateški promišljenu, kreativnu i efikasnu komunikaciju. Uz to, uveo je novi biznis koji može relativno brzo proširiti na tržište cijele regije iz koje ima dobavljače kojima predstavlja velikog i značajnog poslovnog partnera. I Via Media ima svoje rezone koji ne moraju biti isključivo finansijske prirode, iako u ovom slučaju finansije ne treba zanemariti. Via Media sigurno nije bila jeftina, ali Bingo zna da premium proizvodi imaju premium cijene. Agencija je oduvijek imala ambicije da se proširi na tržište Adriatic regije, ali to sama nije mogla. Sa Bingom zajedno, to je sasvim druga priča.

Nakon što smo objavili vijest o akviziciji do nas su stizala razna nagađanja, a pošto mi kao medij isključivo baratamo činjenicama i provjerenim informacijama, zamolio sam Harisa Mujanovića, friško imenovanog izvršnog direktora „nove“ agencije, da mi odgovori na nekoliko pitanja.

Haris Mujanović je karijeru u agenciji Via Media započeo kao stažista 2012. godine i, zahvaljujući svom nekonvencionalnom razmišljanju, predanosti i radu, za osam godina od početnika postao CEO sada jedne od najvećih i najjačih agencija u Bosni i Hercegovini sa perspektivom da se proširi i na regionalno tržište. To nam govori dvije stvari: da je Haris pametan, obrazovan, talentovan i vrijedan momak i da je Vesna Beganović, koja je osnovala Via Mediju i sve do prije par dana operativno rukovodila svim njenim poslovima (od sada je „samo“ partner), imala dobar osjećaj za Harisov talenat i da ga je za ovih osam godina dobro pripremila za svog nasljednika. Prepoznati i odgojiti sebi nasljednika na vrijeme odlika je lidera.

Proteklih godina svjedočili smo mnogim akvizicijama agencija u Adriatic regiji, ali to su isključivo bila preuzimanja lokalnih agencija od strane globalnih agencijskih lanaca. Rijedak je slučaj da jedna kompanija preuzima agenciju i na taj način sebi osigura ulazak u advertising biznis. Kako je zapravo došlo do ovog dogovora? Ko je povukao prvi potez i kako su se odvijali pregovori, koliko je sve trajalo?

- Mislim da nije prošla godina bez upita za kupovinu Via Medije od strane globalnih agencijskih lanaca. Međutim, takve akvizicije sa sobom odnose apsolutnu slobodu odlučivanja i to je kompromis na koji nikada nismo bili spremni.

Kada su nam se čelni ljudi grupacije prvi put javili sa idejom početkom godine, zadržavanje slobode funkcionisanja i strateške uloge agencije je bilo glavno pitanje. Danas smo zaista ponosni na dogovor koji smo postigli. Pored značajne finansijske ponude, zadržali smo ono što je najbitnije: ljude, organizaciju, kulturu i slobodu odlučivanja. Imajući ovo u vidu sam proces dogovora nije trajao predugo (naravno tu su due diligence, provjere i analize). Inače, Via Media je prva agencija sa kojom je Bingo počeo raditi 2016. godine, tako da na neki način zatvaramo krug.

Upravo ta razlika oslikava veličinu i značaj ovog poteza, ne samo za Via Mediju i grupaciju Bingo, već i za cijelo tržište (marketinško i potrošačko). Via Media neće biti samo još jedna zastavica kojom globalni lanci na svjetskoj mapi obilježavaju svoju mrežu, već kreativni motor razvoja grupacije, ali i tržišta u cjelini.

Advertising biznis u Bosni bi Hercegovini nije po svom obimu značajan za jednu tako veliku kompaniju kao što je Bingo, niti je Via Media, ruku na srce, toliko velika po prometu da bi Bingo u nju investirao. Ovdje ima nekih drugih stvari koje nisu navedene u saopćenju o akviziciji. Krenimo redom. Hoće li Bingo uložiti svježi kapital u jačanje i razvoj Via Medije na bosanskohercegovačkom tržištu i u razvoj lokalnog tržišta oglašavanja uopće?

- Posmatrajući površinski, mogao bih reći da ste u pravu. Za biznis koji ima toliki promet, većina sistema sa manje od 100 zaposlenih se čini sitno. Međutim, u životu i biznisu razumijevanje konteksta je zlata vrijedno, jer vam otvara oči da vidite prilike ispod površine.

Sa preko milijardu KM godišnjeg prometa, Bingo grupacija predstavlja najvećeg retailera u zemlji. U isto vrijeme, grupacija, u svom vlasništvu ima preko 10 proizvodnih kompanija (sa tendencijom širenja portfolija). Sve one se takmiče na tržištu sa velikim internacionalnim brendovima i pokušavaju napraviti značajniji izvozni iskorak.

Via Media je vodeća kreativna agencija, poznata po svojim višestruko nagrađivanim kampanjama, kreiranju i upravljanju brendovima, te uvođenju internacionalnih igrača na lokalno tržište.

Kada stvari stavite u tu perspektivu, postaje jasno da je ova akvizicija rezultat iznimno dobre strateške vizije grupacije. Ovim potezom Bingo grupacija dobiva novu dubinu i set vještina, koje na nevjerovatan način mogu ubrzati razvoj brendova i poboljšati sve procese koji u fokus stavljaju potrošača. Kroz specijalizirani know-how i cijeli tim profesionalaca, vrhunsku poslovnu mašineriju grupacije hranite najboljim talentima koje tržište trenutno nudi.

Posmatrajući iz perspektive Via Medije, našoj agenciji nije toliko potreban kapital, koliko prilike, izazovi i stabilnost, za kojima domaće tržište oglašavanja hronično vapi.

Hoće li Via Media, uz podršku Binga iskoračiti na tržište Adriatic regije? Stvara li se ovom akvizicijom jedan novi i značajan igrač na regionalnom tržištu oglašavanja?

- Kratkoročno, naš fokus ostaje na lokalnom tržištu, koje se nalazi u svojevrsnoj krizi identiteta. Agencije su prestale biti relevantne. Zanemaruje se njihova strateška uloga i tretiraju se kao servis, a ne poslovni partner. Domaćem tržištu svakako nedostaju jaki poslovni sistemi, spremni uložiti u razvoj brendova koji svojim potrošačima daju dodanu vrijednost. Imate kompanije sa realnom potrebom da sarađuju sa 2-3 agencije, a ne rade niti sa jednom. Kao rezultat, izostaje ključni segment stvaranja dodatne vrijednosti, kroz inovacije i komunikaciju prema potrošaču. Sa druge strane, takav odnos na tržištu rezultira i manjkom prilika za profesionalni razvoj, usavršavanje i unaprjeđenje kvalitete agencijskog output-a.

Upravo zato smatram da će naš zajednički model djelovanja transformirati industriju na lokalnom nivou i otvoriti nove perspektive. Kroz ovaj potez imamo priliku da naš dokazani poslovni model primijenimo na mnogo većem uzorku brendova i pokažemo stepen pozitivnog utjecaja koji strateška komunikacija i kreativnost mogu imati na poslovanje. Tako (p)ostajemo relevantni na lokalnom, regionalnom i globalnom tržištu.

Regionalno prisustvo je svakako već duži period jedan od naših ciljeva. Iako smo aktivni na tržištu regije, kroz regionalne projekte i domaće brendove koji su uspjeli napraviti ozbiljniji iskorak na druga tržišta, daleko smo od zamišljene pozicije. Međutim, sada imamo sve predispozicije da pomenuto prisustvo dodatno ojačamo i nakon lokalnog budemo relevantni ne samo na regionalnom, već i globalnom tržištu. Zašto ne?

Bingo se transformira u holding kompaniju i u zadnje vrijeme je aktuelno mjesto direktora strateškog marketinga. Vesna Beganović je jedan od najboljih, ako ne i najbolji strateg u BH advertising industriji. Ne znači li ova akvizicija, i Vaše imenovanje na mjesto direktora Via Medije, Vesnino povlačenje iz operativnih poslova agencije i njen prelazak na poziciju direktora strateškog marketinga Bingo holdinga?

- Lično ne mogu zamisliti razvoj i budućnost Via Medije, u kojem Vesna ne igra bitnu stratešku ulogu. I prije same akvizicije smo pripremali ovu promjenu. Vesna ostaje na poziciji partnera i člana uprave za strateški razvoj i inovacije u agenciji, sa fokusom na razvoj strateških potencijala grupacije.

Hoće li Bingo od sada biti klijent Via Medije? I ako hoće, kakva je u svemu ovome pozicija agencije Branded koju je osnovala i vodi Amna Džambić Branković, kćerka Senada Džambića, vlasnika Binga?

- Prije možemo reći da Bingo ostaje klijent Via Medije, samo u puno većem obimu, sa više slobode, ali i odgovornosti. Kroz cijeli proces se spajaju i dvije agencije, tako da će Brended svoju sjajnu razvojnu priču i poslovanje nastaviti pod okriljem Via Medije. Ovim strateškim potezom formiramo zasigurno najjaču full service marketing agenciju, koja će sa više od 40 zaposlenih nastaviti da radi sa širokim portfolijem domaćih i internacionalnih klijenata.

Koliko poznajem Vesnu Beganović, u njenom se poslu ništa ne događa slučajno. Šta je sve sadržano u dogovoru sa Bingom, a da nismo do sada pomenuli?

- Mislim da smo kroz pitanja prošli dosta toga, i da će šira javnost steći jasniju sliku šta ovaj potez donosi tržištu.

Koliko će se krajem godine Via Medija razlikovati od ove danas?

- Srž našeg brenda i organizacijska kultura će uvijek ostati iste, a to su fokus na ljude i naše radove, sa kontinuiranom željom za poboljšanjem uslova rada, usmjerenost na rezultate, uz odlučnost da pomažemo biznisima da rastu.

Ipak, pred nama su i veće promjene. Već do 25. rođendana imamo ambiciozne planove koji će pratiti investicije u ljude, infrastrukturu i opremu. Planiramo izgradnju i useljenje u novu zgradu, sa najsavremenijim uredima, prostorom za istraživanje i razvoj, igraonama i studiom za video produkciju.

Hoćete li širiti agenciju na nove usluge i povećavati broj zaposlenih?

- Kroz akviziciju naš tim se proširio za novih 15 članova, a neki realan plan za naredne dvije godine je organski rast agencije do 100 zaposlenih. Prije nekih 5 godina smo krenuli sa transformacijom vlastitog agencijskog modela, kako bismo bolje razumjeli potrebe tržišta i integrisali se u poslovne procese klijenata. Nove usluge će tako ići u pravcu uticaja na poslovanje klijenata na većem, poslovno-transformacijskom nivou. Konkretno, kroz konsalting aspekte business design-a, customer experience, iskustvenog i strateškog marketinga. Taj proces je pored novih usluga izrodio i nove poslovne modele sa klijentima poput Prirodne kozmetike Gloria, brendom Frutisan ili Termoflux.

Međutim, svakako da kroz grupaciju imamo prst direktno na pulsu potrošača, što će otvoriti zasebnu dimenziju novih usluga.

Izvor: MediaMarketing

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti