Hoće li mjerači smanjiti račune za grijanje?

04.12.2018. 08:39 / Izvor: Oslobođenje
Hoće li mjerači smanjiti račune za grijanje?

Za korisnike koji ne budu imali ugrađena individualna mjerila, kao osnova za obračun troškova toplotne energije uzimat će se očitano stanje na zajedničkom mjerilu.

Od 1. januara 2020. u KS-u trebali bi da započnu obračun i naplata troškova centralnog grijanja na osnovu izmjerene potrošnje za sve korisnike centralnog zagrijavanja putem individualnog ili kumulativnog (zajedničkog) mjerila koje kupuju vlasnici objekata ili stanova. Naime, to je predvidio važeći tarifni sistem Toplana koji je na snazi od 2016.

Očitanje

Tako će se svim korisnicima koji početkom 2020. budu imali ugrađeno individualno mjerilo potrošnja očitavati na individualnom mjerilu, te će im se na osnovu tog očitanja obračunavati potrošena energija. Za korisnike koji ne budu imali ugrađena individualna mjerila, kao osnova za obračun troškova toplotne energije uzimat će se očitano stanje na zajedničkom mjerilu, podijeljeno sa zbirom korisnih površina stambenog prostora u objektu.

"S obzirom na to da je od 1. januara 2020. predviđena potpuna primjena Tarifnog sistema, cijelu ovu godinu se provode aktivnosti provjere mjernih mjesta i usaglašavanja baza podataka o mjernim mjestima s podacima o pripadajućim prostorima i korisnicima usluge, sve radi obezbjeđenja preduslova za obračun i naplatu toplotne energije na osnovu izmjerene utrošene energije. Ove aktivnosti ce biti nastavljene i u 2019", kaže Admir Džubur, direktor KJKP Toplane.

Obračun

S ciljem stvaranja preduslova za prikupljanje, prenos i provjeru mjernih podataka o potrošnji toplotne energije u objektima priključenim na toplifikacioni sistem Toplana, on ističe da je u prethodnom periodu ugrađeno 1.400 zajedničkih mjerila toplotne energije.

"Paralelno sa ugradnjom zajedničkih mjerila, u objektima čiji je sistem cijevnog razvoda takav da omogućuje ugradnju individualnog mjerila, na zahtjev korisnika usluge, te u svim novoizgrađenim objektima, ugrađeno je 3.600 individualnih mjerila, putem kojih se vrše obračun i fakturisanje naknade za grijanje na osnovu očitane potrošnje", naveo je Džubur.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti