Hoće li (ne)transparentnost javnih nabavki obilježiti odlazak BiH na EXPO?

03.11.2021. 17:02 / Izvor: Akta.ba
expo dubai
OTVORI GALERIJU

Krajem oktobra u Dubaiju potpisan ugovor o organizaciji učešća na EXPO 2020 Dubai

Prošlo je mjesec dana od otvaranja svjetske izlože EXPO Dubai. Manifestacija traje od 01.10.2021. do 31.03.2022. godine, a Kanton Sarajevo postepeno realizira organizaciju učešća naše zemlje.

Dok traju pripreme, u zadnje vrijeme se diglo mnogo prašine o načinu finansiranja učešća naše zemlje, načinu na koji će se obezbijediti potrebna sredstva, iz kojih sredstava, planiranom rebalansu budžeta, te pregovaračkim postupcima koji se provode.

Tako je krajem oktobra u Dubaiju potpisan ugovor o organizaciji učešća na EXPO 2020 Dubai, koju će voditi kompanija Expo 2020 Dubai LLC.-SO.  Ugovor je potpisan na osnovu provedenog pregovaračkog postupka bez objave obavještenja koji je 13. oktobra 2021. godine objavljen na sajtu Ministarstva privrede KS. 

Tenderska dokumentacija na upit

Iako je rok i tenderska trebao biti javan, odnosno Ministarstvo je bilo dužno tendersku dokumentaciju učiniti dostupnom za sve zainteresovane kandidate/ponuđače, to u ovom pregovaračkom postupku nije bio slučaj.

Budući da je tenderska dokumentacija bila dostupna samo upućivanjem zahtjeva na e-mail adresu ministarstva, portal Akta.ba je istu zatražio, ali istu nismo dobili na uvid zbog isteka roka.

"Shodno Vašem upitu, putem emaila od 21.10 i 25.10.2021. godine vezano za dostavljanje tenderske dokumentacije u vezi pregovaračkog postupka, ovim putem Vas informišemo da je zadnji rok za dostavljanje konačne ponude bio 19.10.2021. godine, tako da ste upitom od 21.10.2021. godine već zakasnili sa redovnim upitom da vam se ista i dostavi. Vjerovatno ste se vodili informacijom sa web stranice da se obratite putem emaila, da tražite tendersku dokumentaciju, kako je i bilo navedeno da se obratite putem emaila", navodi se u odgovoru ministarstva. 

Napominju da su svi rokovi za upit za TD i dostavljanje ponude bili navedeni u tenderskoj dokumentaciji.

Na osnovu tenderske dokumentacije pokušali smo saznati za koje je tačno poslove ova kompanija zadužena.

Ministar privrede KS Adnan Delić je na današnjoj sjednici Skupštine KS pojasnio da su ponudu od EXPO-a prihvatili jer samo oni imaju ekskluzivitet.

"Da na svijetu postoji još neka agencija koja može organizovati EXPO, mi bismo ponudu razmotrili, ali ona ne postoji. EXPO ima ekskluzivitet, pregovarački postupak s jednim ponuđačem. Komisija je u toku pregovora predlagala da se pregovarački postupak ponuđača smanji za određeni period, ali organizator je ostao pri svojoj prvobitnoj ponudi smatrajući je konačnom. Nisu željeli pored svih benefita koje su dali ovoj državi, da nam pogoduju dodatno", kazao je on.

Još uvijek nije poznato kako će kompanija iz Dubaija voditi poslove organizacije ( npr. izabrati potrebne suvenire, odabrati kulturno-umjetničko društvo koje će nas predstavljati), i kako će se iz Dubaija plaćati lokalne firme za razne usluge koje su planirane troškovnikom. 

Inače, pregovarački postupak znači da nema objave tendera i da kriterij nije najniža cijena, nego onoliko koliko dobavljač ocijeni. Kako saznajemo, kroz pregovarački postupak dogovoren je još jedan posao sa marketinškom agencijom.

Ipak, prema Delićevim riječima, nije potpisan niti jedan ugovor sa marketinškom agencijom, te da EXPO koji ima ovlaštene partnere za sve usluge.

"Riječ je o najvećim svjetskim kompanijama koje se bave pružanjem usluga za one ugovorne organe sa kojima su potpisali takav ugovor", naveo je Delić.

S druge strane, agencija Via Media Dubai je u potrazi za potrebnim timom koji će raditi na poslovima EXPO Dubai. Prema objavljenim oglasima za posao na Facebook stranici, agencija traži, PR managera, social media menagera i event managera. 

Planirani troškovi

Podsjetimo, Vlada Kantona Sarajevo izdvojila je 4,2 miliona KM za finansiranje učešća predstavnika Bosne i Hercegovine na EXPO 2020, ali još uvijek nije poznato iz kojih sredstava. 

Prema najavama nadležnih, paviljon Bosne i Hercegovine će 18. decembra biti spreman za zvanično predstavljanje svijetu na ovoj izložbi kada je zakazan i Nacionalni dan. Sve poslove organizacije i predstavljanja vodit će upravo kompanija Expo 2020 Dubai LLC.-SO, organizator Svjetske izložbe EXPO 2020 Dubai koja ima ekskluzivna prava.

Prema dokumentima ( foto u galeriji ) u koje portal Akta.ba ima uvid, donosimo vam pregled troškova koji se poklapa sa iznosom koji je planiran za učešće. Iz povjerljivih izvora saznajemo da je riječ o troškovniku koje je ranije pripremilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a Vijeće ministara BiH odbilo.

Prema njemu, pripreme nastupa BiH na EXPO iznose 190.000 KM, a izrada koncepta za nastup ( vizuelni identitet, izrada suvenira i sl. ) 54.500 KM. 

Nadalje, priprema i koordinacija sa organizatorom EXPO 2020 za adaptaciju paviljona prema tematskom sadržaju BiH koštat će 265.500 KM.

308.400 KM planirano je za pripremu programa za 6 mjeseci trajanja izložbe PAVILJON BIH ZA EXPO 2020.

Produkcija sadržaja za nastup BiH na EXPO 2020 ( *Uputstva u skladu sa prilogom programiranje događaja, sadržaj i program izložbe i putovanje posjetilaca) će koštati 449.00 KM. U okviru planiranih aktivnosti, radit će se idejni koncept i produkcija seta promo materijala, kreiranje video i grafičkog sadržaja...itd.)

Troškovi produkcije materijala i transformacije nastupa BiH na EXPO 2020 u skladu sa mjesečnim temama iznose 150.000 KM, dok je za produkciju digitalnih sadržaja za komunikaciju na društvenim mrežama zemlje izlagača koristeći co-branding organizatora na tri jezika izdvojeno 51.000 KM.

Glavni projektni menadžer zadužen za koordinaciju cjelokupnog projekta će biti plaćen 4.500 KM mjesečno.

Svaka zemlja na EXPO-u imat će svoj Nacionalni dan, a organiziranje tih aktivnosti za našu zemlju koštat će 190.000 KM.

Implementacija ceremonije Nacionalnog dana BiH a EXPO 2020 košta 207.500 KM, a troškovi uključuju logistiku, menadžment, troškove prevoza, smještaj za izvođače...itd.

Troškovi za marketing i promociju BIH na EXPO 2020 prema standardima organizatora EXPO 2020 će koštati 442.600 KM. U okviru toga, 90.000 KM planirano je za angažman lokalne UAE agencije za PR podršku i promociju BiH u UAE, dok je 144.000 KM planirano za marketing kampanju (implementaciju, upravljanje kampanjom, PR i društvene mreže, kreiranje sadržaja za odnose sa javnošću, zakup medijskog prostora, PR aktivnosti, digitalne kampanje u UAE. 

U planu je i TV prenos i medijsko pokrivanje UAE/BIH za šta je planirano 49.000 KM. 

Čime će se BiH predstaviti

I dok predstavljanje ostalih zemalja na EXPO 2020 uveliko traje, Bosna i Hercegovina će, nažalost, u pripremama propustiti prve mjesece iako su troškovi planirani za svih šest mjeseci.

Među brojnim paviljonima koji posjetioci obilaze je i onaj Bosne i Hercegovine koji je otvoren, ali još uvijek nije ispunjen sadržajima. Posjetioci za sada mogu vidjeti velike panele na kojima su predstavljeni turističke atrakcije i potencijali BiH. Bosna i Hercegovina učestvuje na sajmu pod sloganom "A meeting point of Western and Eastern civilisations".

Brojni bh. građani koji su imali priliku da posjete EXPO, razočarani su onim što su imali do sada imali priliku vidjeti na bh. paviljonu.

"Na ulasku u paviljon te dočeka Egipćanin kako bi te informisao da BiH tim nije još stigao na Expo, a on kako ne zna ništa o BiH samo tu sjedi. Paviljon izgleda kao prezentacija u školi kad treba pripremiti pano, u odnosu na druge države koje koriste VR tehnologiju, interaktivne sadržaje i slično. Srbija napravila paviljon na 2 sprata, prodaje svoje proizvode, sinoć Rok koncert. Paviljon Monaka je posjetio njihov Princ Albert II, na paviljonu Hrvatske je bio konzul, na paviljonu Tuvalua (4 najmanje države na svijetu) je bio ambasador koji je dijelo ljudima tradicionalne nošnje koje prave ti žene koje su stigle sa navedenog otočja itd. Mi nismo bili u stanju organizovati 3-4 Kulturno umjetnička društva da plešu kolo, 2-3 harmonikaša, trgovinu sa prodajom kajmaka, ajvara i kojekakvih domaćih proizvoda ... restoran sa ćevapima, pitom i domaćim jelima", poručio je jedan bh. građanin koji je podijelio iskustvo putem društvenih mreža.

Paneli u  bh. paviljonu 

Očekuje se poziv privrednicima

Ono što je potvrđeno i što se očekuje je da će uskoro će biti raspisan javni poziv u cilju izbora privrednika koji će predstavljati državu BiH i kojima će Vlada KS, shodno pravilima i kriterijima EXPO-a, platiti određene troškove.

Premijer Vlade KS Edin Forto ranije se osvrnuo na troškove i budžet koji je izdvojen za učešće na EXPO.

"Ne bih rekao da ovo što radimo sa otprilike četiri miliona je neki trošak, ovo je ulaganje. Nakon EXPO-a izvršit ćemo mjerenje ugovora i kontakata koji su postignuti i šta je BiH dobila zauzvrat. Velika šteta je ne biti na jednom ovakvom skupu", poručio je Forto.

Podsjetimo, na EXPO 2020 izloženo je 190 paviljona različitih veličina i izgleda i države nisu štedjele u što boljem predstavljanju svojih potencijala. Neke od njih su na vrlo kreativan način predstavile ono što tehnologija može. Sigurno je i da su svoj nastup i predstavljanje pripremale godinama i uložile milijarde. 

Kakva će biti sudbina rezultata učešća na EXPO 2020 koji je Vlada KS hrabro preuzela na sebe, ostaje da se vidi.

S.B.

*Napomena: Dozvoljeno prenošenje sadržaja bez dozvole autora uz obavezno navođenje i linkovanje izvora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti