Hrvić: Prvi proizvodi stigli na Kosovo, država treba osigurati nastavak izvoza

09.04.2020. 10:22 / Izvor: Akta.ba
Hrvić: Prvi proizvodi stigli na Kosovo, država treba osigurati nastavak izvoza

Zahvaljujući nesmetanom protoku roba proizvodi grupacije AS Holdinga su jedni od onih koji su se već našli na policama marketa na Kosovu.

Proizvodi grupacije AS Holdinga ponovo su se našli na policama marketa na Kosovu, nakon što je tamošnja vlada 1.aprila ukinula takse na proizvode iz BiH i Srbije, uvodeći mjere reciprociteta u odnosu na Srbiju.

Predsjednik uprave AS Holdinga, Rusmir Hrvić za Akta.ba je kazao da su kroz komunikaciju sa zvaničnim institucijama i partnerima sa Kosova, očekivali ukidanje carina pa su tako i spremno dočekali odluku Vlade Kosova.

"Prvi kamioni proizvoda AS Holdinga već su stigli na tržište Kosova. Radi se o proizvodima Solane Tuzla, konkretno Tuzlanska so i Do-Do začin. Konditorski proizvodi Kent i Master brandova također su spremni za otpremu. U narednim danima očekujemo prve izvoze i drugih članica AS Holdinga kao što je AC Food sa brandovima Tops i Maza. Proizvodi Vispak-a i Klas-a, već su ranije bili prisutni na ovom tržištu te polovinom mjeseca očekujemo prve isporuke", kazao je Hrvić.

Kada je riječ o položaju bosanskohercegovačkih firmi na Kosovu, Hrvić kaže da je ubjedljivo najteži.

"Ne trebamo zaboraviti da od država regiona jedino nama trebaju vize za ulazak u tu zemlju kao i našim partnerima sa Kosova kada dolaze u Bosnu i Hercegovinu. Međutim, koristimo kvalitet i snagu naših brandova kako bi vratili svoje pozicije i ojačali ih na policama", rekao je.

Očekuje da će se dalji izvoz odvijati bez problema, te apeluje na vlasti naše države da im to i osiguraju u narednom periodu.

"Takse za Bosnu i Hercegovinu su ukinute bez reciprociteta tako da ćemo mi, kao i sve drugo što radimo, nastaviti graditi našu poziciju na duge staze a politika je tu da nama svima pomogne a ne suprotno", rekao je.

Hrvić govori da je AS Holding svoju proizvodnju pojačao. Prvenstveno im je zadaća, kao društveno odgovorne kompanije, bila da snabdiju tržište Bosne i Hercegovine i taj zadatak obavljaju poprilično uspješno.

"Naravno, kao što mi imamo potrebe za određenim proizvodima iz uvoza, tako i mi nastavljamo sa izvozom prema našim inostranim partnerima. Zbog vanredne situacije cijene transporta su znatno poskupjele i pored toga nemamo nekih značajnijih problema", kazao je.

S obzirom da je pandemija napravila sličnu situaciju u cijelom svijetu, kada je izvoz i uvoz u pitanju, kaže da se potražnja na domaćem tržištu može uporediti sa onom u izvozu. "Mi imamo godišnje planove po kategorijama proizvoda u izvozu tako da nastojimo da se toga držimo. Imali smo mnogo vanrednih upita gdje cijene nisu bile ni bitne ali ostali smo vjerni domaćim potrošačima i našim dugogodišnjim partnerima u svijetu", kaže.

Svoje poslovanje ova kompanija nastavlja prilagođeno trenutnim uslovima uz maksimalne mjere opreza.

"Zdravlje naših uposlenika nam je na prvom mjestu te smo uradili prevenciju kako nalažu standardi i preporuke nadležnih institucija.  U diviziji tekstila imamo dvije članice, Fortitudo Travnik i Napredak Tešanj, gdje trenutno proizvodimo zaštitnu opremu, prvenstveno dvoslojne maske. Zaštitna oprema, za sada, distribuira se našim radnicima i zdravstvenim ustanovama. Nadamo se skorom završetku pandemije i što manjoj šteti koju, nažalost, već sada imamo u Bosni i Hercegovini", kazao je Hrvić.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje kažu da su kompanije iz Bosne i Hercegovine nakon odluke organa Kosova da ukinu takse u periodu od 20. marta do 3. aprila izvezli robe u vrijednosti od 283.472 KM.

Najveći dio otpada na farmaceutske proizvode 702 kilograma što je 78.731 KM. Zatim slijede mlijeko i mliječni proizvodi, jaja peradi u iznosu od 62,5 tona vrijednosti od 57.356 KM.

Na trećem mjestu su proizvodi od voća i povrća, orašastih plodova 5,6 tona, vrijedni 31.400 KM. Izvezene su još 24,5 tone drveta, proizvoda od drveta i drveni ugalj u vrijednosti od 27.968 KM.

Najmanji iznos zabilježen je u proizvodima od kože, svega 147 KM.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti