Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

I javni sektor koristi poticaje za zapošljavanje, evo koje institucije najviše

06.06.2020. 09:25 / Izvor: Akta.ba

U programima sufinansiranja zapošljavanja FZZZ-a u periodu 2015-2019. u velikoj mjeri učestvovali i poslodavci iz javnog sektora.

Naime, neki poslodavci iz javnog sektora vrlo često su, a pojedini čak svake godine, vršili zapošljavanje koristeći sredstva programa sufinansiranja zapošljavanja, iako su u reformskim dokumentima FBiH iskazana opredjeljenja da se racionalizira zapošljavanje u javnom sektoru. 

FZZZ ni u svojim izvještajima nije posebno navodio da u programima sufinansiranja značajno učešće imaju i poslodavci iz javnog sektora. Čak je u Izvještaju o realizaciji programa sufinansiranja zapošljavanja koji se odnosio na 2016. godinu navedeno da su svi ugovori potpisani isključivo sa poslodavcima iz privatnog sektora, što ne potvrđuje dokumentacija koju je revizija imala na raspolaganju.

Prema podacima o poslodavcima iz javnog sektora kojima je iz programa sufinansiranja zapošljavanja FZZZ-a isplaćen najveći iznos sredstava najveći iznos dobilla je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona i to 807.949 KM.

Učešće poslodavaca iz javnog sektora u programima sufinansiranja pogledajte u tabeli:

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti