ILH priznanja: Sejdiću i Finciju zlatna povelja mira

30.01.2013. 12:56 / Izvor: eKapija.ba

Osim Sejdića i Fincija priznanja su uručena i novinarima Zekerijahu Smajiću i to zlatna povelja "Novinar, humanista desetljeća" za neprocjenjivi doprinos misiji ILH-a te Adilu Kulenoviću "Novinar, publicista desetljeća".

Internacionalna liga humanista (ILH) sinoć je Jakobu Finciju i Dervi Sejdiću dodijelila zlatnu povelja mira "Istina i pravda" sa plaketom i značkom u znak trajne zahvalnosti za njihov angažman na obrani i zaštiti temeljnih ljudskih prava i sloboda, a u vezi s presudom Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

(Lauerati: Dervo Sejdić, Zekerijah Smajić, Adil Kulenović i Jakob Finci)

Nagrade su uručene i novinarima - i to istaknutom novinaru i publicisti Zekerijahu Smajiću kojem je dodijeljena zlatna povelja "Novinar, humanista desetljeća" za neprocjenjivi doprinos misiji ILH-a. Dok je Adilu Kulenoviću, osnivaču Kruga 99, uručena zlatna plaketa "Novinar, publicista desetljeća" za izuzetne rezultate u oblasti novinarsko-publicističke djelatnosti i odbrani istine o BiH.

Zdravko Šurlan, generalni tajnik Lige, kazao je da su glavni razlozi zašto su se odlučili za spomenute laureate to što se, kako je obrazložio, gospoda Sejdić i Finci već godinama zalažu da "konačno dobijemo Bosnu i Hercegovinu koja će biti država ravnopravnih naroda". "S druge strane, kada smo tražili primjer, kakav bi novinar od profesije trebao biti, odgovor smo pronašli u dvojici – Zekerijahu Smajiću i Adilu Kulenoviću", naveo je Šurlan.

Govoreći o tome što mu ova nagrada znači Zekerijah Smajić  je istaknuo da je u svojoj novinarskoj karijeri dobio dosta nagrada,"ali ovu nagradu doživljavam kao nagradu za životno djelo". Razlog za to je, kaže, što je ona ukazala po prvi put na važnost onoga čime se on bavio tijekom skoro čitave svoje karijere, a to su globalni odnosi i BiH u globalnom sistemu te u kontekstu europskih i NATO integracija. "To je nešto čime se bavim već dvadesetak godina i raduje me kada ima netko da to primjeti i obilježi jednim ovakvim priznanjem'', kazao je on.

Smajić ističe da za Duborovačko-filadelfijsku deklaraciju o osnivanju ILH-a zna još iz vremena njegovih studentskih dana kada je sanjao da nekada bude novinar. ''Desilo se da je taj sanjar o novinarstvu dosegao cilj da bude lauerat  jednog ovakvog velikog priznanja kome su bili i ostali idoli poput Ivana Supeka, Linus Pauling i dr. velikana 20. stoljeća čija će djela biti vječna jer ukazuju na vrijednosti koje nemaju rok trajanja – to su  humanizam, mir, solidarnost.  Zapravo ono što je u našem društvu na margini'', istaknuo je Smajić.

Adil Kulenović, Dervo Sejdić i Jakob Finci su  sinoć također istaknuli veliki značaj koja nagrada ima za njih. Sejdić i Finci su posebno iskazali nadu da će ta presuda uskoro biti provedena u BiH te najavili svoju daljnu borbu u tom pravcu. 

Priznanja Internacionalne lige humanista dodijeljena su u sklopu dvaju projekata pod nazivom - Kuda vodi put do pravde i Mir, mediji i istina.

D.K. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti