Investitor iz UAE postao vlasnik prve balkanske Električne centrale

28.06.2017. 11:41 / Izvor: Akta.ba
Investitor iz UAE postao vlasnik prve balkanske Električne centrale
OTVORI GALERIJU

U Federalnoj upravi za geodetske i imovinsko pravne odnose (katastar) Električna centrala je već upisana kao vlasništvo firme The Place.

Od izgradnje Tehničkog muzeja na mjestu nekadašnje prve Električne centrale na Balkanu koja je 1895. godine počela proizvoditi prve kWh električne energije u Kotromanićevoj ulici neće biti ništa, saznaje poslovni portal Akta.ba.

NIŠTA OD TEHNIČKOG MUZEJA

Ranijim Regulacionim planom koji je usvojen prije nekoliko godina planirano je da se objekt Električne centrale obnovi i uredi kao prvi Tehnički muzej u Sarajevu.

Elektroprivreda BiH tada je bila u odmakloj fazi da ovaj objekt kupi od vlasnika Iris computers. Urađen je čak i Elaborat o društvenoekonomskoj opravdanosti osnivanja Tehničkog muzeja u Sarajevu, a o čemu je Akta.ba ranije pisala.

Ukupna vrijednost fundusa koji se trebao nalaziti u ovom Muzeju procjenjena je na oko milion maraka a najviše eksponata trebalo je biti dopremljeno iz TE Kakanj. Osim eksponata vezanih za centralu u muzeju su se trebali naći i dijelovi žičare i eksponati vezani za razvoj saobraćaja u Bosni i Hercegovini.

O ovom projektu danas se i ne govori, a Akta.ba portal je došao do informacije da je objekat prodat firmi The Place d.o.o. Sarajevo (čiji su vlasnici iz UAE). Prema raspoloživim podacima Akta.ba portala i Registra posovnih subjekata  direktor ove kompanije je Armin Hadžić. U vlasničkoj strukturi firme The Place navedeni su: My Place d.o.o. Sarajevo, Top One d.o.o. Sarajevo, Abdulrahman Mohammad Alshaibani Mohammad Ibrahim, Emir Granov (Granoff).

Istraživajući dalje vlasništvo strukturu firmi, došli smo do podatka da je My Place d.o.o. Sarajevo firma koja je gradila naselje Dvor. Osnivač ove firme je MLB Group d.o.o. Sarajevo, Saša Spasojević i  Gordan Memija. Druga firma koja se pominje u vlasničkoj strukturi je Top One d.o.o. Sarajevo. Zanimljivo je da se sa ovom firmom povezuju firme Sunnyland d.o.o. Istočno Sarajevo (firma koja je izgradila Zabavni park na Trebeviću) i Crni vrh d.o.o. Sarajevo.

U Federalnoj upravi za geodetske i imovinsko pravne odnose (katastar) Električna centrala je već upisana kao vlasništvo firme The Place, a istu informaciju potvrdili su nam i katastru Općine Centar.

CENTRALA NACIONALNI SPOMENIK

Koje su namjere firme The Place (iza koje prema izvorima našeg portala se krije kapital iz UEA) kada je u pitanju objekat Električne centrale nismo uspjeli saznati. Ono što je sigurno da će novi vlasnik morati voditi računa da je navedeni objekat Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika 2015. godine proglasila nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, odnosno graditeljsku cjelinu koja se sastoji od industrijskog postrojenja, upravne zgrade i spomenika Vladimiru Periću Valteru.

Na naš upit iz Komisije su nam odgovorili kako su Odlukom propisane mjere zaštite za ovo dobro, tako da će novi vlasnik morati voditi računa o tome, jer na objektu su dozvoljeni isključivo konzervatorski-restauratorski radovi, radovi tekućeg održavanja i radovi koji imaju za cilj prezentaciju spomenika, uz odobrenje federalnog ministarstva nadležnog za prostorno uređenje i stručno nadziranje nadležne službe zaštite naslijeđa na nivou Federacije Bosne i Hercegovine.

Odlukom je doneseno da se prije početka konzervatorsko-restauratorskih radova na objektu izvrši detaljno snimanje stanja objekta, te istraživački radovi koji će obuhvatiti analizu građevinskih materijala i vrstu i ton boja vanjskih zidova fasade.

Komisija upozorava kako je obavezno sačuvati izvorni izgled objekta u pogledu obrade arhitektonskih detalja, boje zidova, tretmana fasada i nije dozvoljena promjena stilskih karakteristika uklanjanjem ili dodavanjem pojedinih dekorativnih elemenata i arhitektonskih detalja (kamene i druge plastike – nadvratnika, vijenaca, drvenih konstruktivnih i dekorativnih elemenata i sl.).

"Komisija ne razmatra imovinske i političke kriterije, što znači da bez obzira na to ko je vlasnik, korisnik ili upravitelj dobra, mjere zaštite i način vrednovanja ostaju neizmjenjeni", pojasnili su nam u Komisiji, naglašavajući kako je za svaki zahvat na spomeniku, kao i u zoni zaštite nacionalnog spomenika potrebno je dobiti odobrenje resornih institucija (Federalnog ministarstva prostornog uređenja, odnosno Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske ili Vlade Brčko Distrikta, zavisno o tome gdje se kulturno dobro nalazi).

Vladimir Perić Valter život dao za Električnu centralu

Električna centrala na Hisetima (Marijin-Dvoru) u Sarajevu predstavlja jedno od najznačajnijih industrijskih ostvarenja austrougarskog perioda u Bosni i Hercegovini. Električnom energijom iz centrale na Hisetima snabdjevan je prvi električni tramvaj u Evropi, a Sarajevo je iste 1895. godine dobilo javnu električnu rasvjetu. Kompleks je građen u duhu historicizma i ima visoku ambijentalnu vrijednost. Smješten je u centralnom dijelu grada, na potezu Kotromanićeve ulice i Hiseta, gdje su sačuvani historicistički objekti iz austrougarskog perioda iznimnog dokumentarnog, historijskog i estetskog značaja. Upravnu zgradu centrale projektirao je Karl Paržik.

Vladimiru Periću Valteru je električna centrala na Hisetima bila izuzetno važna.Obilazio je mjesta za koja se znalo da će ih nacisti prije povlačenja uništiti i organizirane su grupe ilegalaca da to spriječe. To je bila jedina električna centrala u gradu i Valter je znao da će, ako je unište, Sarajevo ostati bez električne energije. Ta želja ga je koštala života šestog aprila 1945. godine.

Napomena: Sve navedene dokumente koji su korišteni u tekstu možete pogledati u našoj fotogaleriji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti