Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

ITC završio radove: Pogledajte kako izgleda najmoderniji granični prelaz u BiH

27.11.2018. 09:25 / Izvor: Akta.ba

Kompanija ITC Zenica završila je radove na izgradnji Graničnog prelaza Gradiška, saznaje Akta.ba.

"Najveći i najmoderniji granični prijelaz je završen. Čestitke za naše radnike koji su učestvovali u izgradnji, a posebno za voditelja projekta Elmira Škulja i poslovođu Esada Isakovića", navode iz ove kompanije za naš portal.

Izgradnja objekta je trajala 19 mjeseci, na kojoj je bilo angažovano 50 radnika (građevinci visokogradnje i niskogradnje, metalci, zanatlije, mašinci, električari, vodoinstalateri..)

"Granični prelaz sadrži centralni objekat, carinsku kontrolu, objekte za kontrolu putnika i vozila, fitosanitarnu kontrolu, tehnički pregled vozila, veterinarsku inspekciju, kontrolne kabine, restoran, špediterske blokove, sanitarne objekate, saobraćajnu infrastrukturu, uključujući vertikalnu i horizontalnu saobraćajnu signalizaciju", kažu iz ITC-a za Akta.ba.

Također, granični prijelaz Gradiška ima šest ulaznih i šest izlaznih traka, 70 parking mjesta za teretna motorna vozila na ulazu u BiH i 30 parking mjesta za teretna motorna vozila na izlazu iz BiH. Ima devet objekata koji su opremljeni savremenom opremom, petnaest kontrolnih kabina, tri nadstrešnice ukupne površine 5.316,00 m2.

Izgradnjom novog graničnog prijelaza i terminala konačno će biti riješen problem koji opterećuje Gradišku godinama, a to su ogromne gužve u samom gradu zbog velikog broja kamiona koji svakodnevno blokiraju prometnice.

"Sve je spremno za primopredaju radova, očekujemo tehnički pregled objekata", poručuju iz ITC-a.

Inače, druga faza izgradnje carinskog terminala i graničnog prelaza je koštala preko 14 miliona KM.

Ipak, novi granični prelaz puni smisao i funkciju dobit će tek sa izgradnjom međudržavnog mosta preko Save za koji su u toku tenderi.

S.B.

 
Najveći i najmoderniji granični prelaz! "Granični prelaz Gradiška"

Najveći i najmoderniji granični prelaz! "Granični prelaz Gradiška" Čestitke za naše radnike koji su učestvovali u izgradnji, a posebno za voditelja projekta Elmira Škulja i poslovođu Esada Isakovića.

Posted by ITC Zenica doo on Tuesday, November 20, 2018

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti