Iz Dervente 97 posto proizvoda ide u zemlje EU

15.02.2018. 12:31 / Izvor: Akta.ba
Iz Dervente 97 posto proizvoda ide u zemlje EU

Opština Derventa u posljednjih desetak godina doživjela je brz ekonomski razvoj prvenstveno zahvaljujući domaćim i stranim investitorima.

Opština Derventa u posljednjih desetak godina doživjela je brz ekonomski razvoj prvenstveno zahvaljujući domaćim i stranim investitorima. Na području opštine se, prema zvaničnim podacima, u posljednje tri godine bilježi stalni rast broja registrovanih privrednih subjekata i preduzetnika.

"Danas Derventa ima 695 privrednih subjekata odnosno 679 mikro, malih i srednjih preduzeća. Akcenat se ubuduće stavlja na razvoj malih i srednjih preduzeća", kažu za Akta.ba iz opštinske službe Derventa.

U okviru privrednih grana u Derventi dominira prerađivačka industrija u kojoj je zaposleno oko 43 posto od ukupno zaposlenih 6.294 radnika. Proizvodne djelatnosti se obavljaju u preduzećima obućarske i metalske industrije, te preduzećima visoke tehnologije kao i privrednim subjektima u okviru drugih proizvodnih grana (proizvodnja plastičnih masa, drvoprerada). Trgovina je također na visokom nivou i u njoj je zaposleno oko 19 posto od ukupnog broja zaposlenih.

Derventa se svrstava u grupu opština sa najmanjom stopom nezaposlenosti zahvaljujući privrednicima koji stalno šire kapacitete i dovode nove partnere.

Lideri na tržištu

"Opština ima lidersku poziciju u izvozu na području regije Doboj i u tom izvozu učestvuje sa 55,44 posto, u izvozu Republike Srpske sa 11 posto, a u izvozu BiH sa 3,3 posto. U 2016. godini ostvaren  je izvoz u iznosu od  336 miliona KM, a pokrivenost izvoza uvozom  iznosi 144 posto. Izvozimo u 17 zemalja svijeta, ali  97 posto izvoza čini izvoz u zemlje EU", ističu iz opštinske službe, te dodaju da je trend izvoza u stalnom porastu.

Opština ima stabilan budžet već dugi niz godina i redovno servisira sve svoje obaveze  prema korisnicima budžeta.

"Svake godine izdvajaju se sredstva za kapitalna ulaganja, tim sredstvima je lokalna uprava realizovala veliki broj infrastrukturnih projekata u gradskom i ruralnim područjima (asfaltiranje grdskih  ulica i seoskih puteva, izgradnja više vodovoda u ruralnim područjima i njihovo povezivanje sa gradskim vodovodom, izgradnja rasvjete, izgradnja i uređenje sportskih terena)", poručili su iz opštinske službe.

Također, treba pomenuti i izgradnju značajnih objekta za zaštitu od poplava čime su značajno smanjenje mogućnosti da opština "doživi" poplave iz 2010. godine.

"U poplavama 2014. godine smo, zahvaljujući tim objektima, deset puta smanjili štetu u odnosu na poplave iz 2010. godine", kazali su iz opštinske službe.

Opština Derventa također ima jedno od najmanjih kreditnih zaduženja, samo 7,26 posto, te ima jednu od najmanjih administracija (na 1.000 stanovnika dolaze 3 radnika u admnistraciji).

Pored toga, opština stipendira sve svoje studente na državnim fakultetima i nadarene učenike srednjih škola, te redovno izdvaja pomoć (dva puta godišnje) za majke sa troje i više djece, za penzionere, za socijalno ugrožene porodice, ali izdvaja i oko pola miliona za finansiranje  sportskih  kolektiva i sportista.

"Opština Derventa spada u red razvijenih opština, sa stabilnom političkom situacijom, a koju karakteriše i dobra saradnja izvršne, zakonodavne vlasti, te dobrih multinacionalnih odnosa", kažu iz opštinske službe te dodaju da se ponose činjenicom da je opština Derventa 2016. godine dobila priznanje kao "Top lokalna zajednica za investiranje u BiH".

M.R.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti