Iz kućne garaže na svjetsko tržište: Sarajevski Dizart proizvodi robote

23.02.2021. 09:58 / Izvor: Akta.ba
Iz kućne garaže na svjetsko tržište: Sarajevski Dizart proizvodi robote

Jedina firma u Kantonu Sarajevo koja se bavi proizvodnjom CNC mašina.

Priča koja je počela prije 15 godina u garaži privatne kuće u Buća Potoku i dalje se jednako uspješno nastavlja. Jasmin Ahmić, vlasnik kompanije Dizart koja već 15 godina proizvodi CNC mašine s kojima su ušli na tržišta širom regije i svijeta ušao je u novi projekat. Nakon što su njihove CNC mašine prošle godine, u jeku pandemije, ušle čak i na tržište Australije, Jasmina je entuzijazam odveo u pravcu robotike.

Načelnik općine Novi Grad Semir Efendić istakao je da su, prilikom postupka legalizacije ovog stambenog objekta, ostali prijatno iznenađženi onim što su zatekli i vidjeli u toj mini tvornici. Nedugo nakon toga Općina je osigurala drugi adekvatan prostor za ovu jedinu firmu u Kantonu Sarajevo koja se bavi proizvodnjom CNC mašina kroz partnerski projekat u kojem se Dizart obavezao da će vršiti besplatnu obuku i prekvalifikaciju nezaposlenih sa evidencije Službe za zapošljavanje Novi Grad.

Nekoliko generacija CNC operatera i programera već je završilo proces obuke, a ciklusi se nastavljaju i u narednom periodu.

"Medutim, našem Jasminu to nije bilo dovoljno, pa se od druge polovine prošle godine odlučio na ulazak i u polje robotike. Za početak počelo se raditi na reparaciji i dogradnji starih robota koji se koriste u različitim industrijama. Ovi roboti se u potpunosti repariraju, reprogramiraju i opremaju novim alatima, te se u konačnici na tržište plasiraju pod domaćom robnom markom "Dizart". U drugoj fazi ovog projekta cilj je i kompletna vlastita proizvodnja industrijskih robota, a prateći dosadašnji razvoj ove kreativne kompanije vjerujemo da će i u tome uspjeti", kazao je Efendić. 

Većinu svojih proizvoda Dizart plasira na tržišta Irske i Engleske, ali i domaće tržište. Ovo je jedna od poslovnih priča koje su dokaz da za vrijedne i kreativne ljude ne postoje nikakve prepreke.

"Neka ovaj primjer posluži i kao motivacija svim ostalima koji imaju poslovne ideje da se lakše odluče na njihovu realizaciju", dodao je Efendić. 

Interes za ovaj proizvod već su pokazali firme iz Češke, Španije, Portugala, a prva ponuda već je poslata firmi u Srbiji.

B.K. 

 
 

Prvi novogradski robot Prije 4 godine kompanija Dizart zahvaljujući entuzijazmu i genijalnosti njezinog vlasnika, Jasmina Ahmića, proizvodila je CNC mašine u garaži jedne privatne kuće u Buča Potoku. Prilikom postupka legalizacije tog individualnog stambenog objekta kolege iz službe za legalizaciju bili su iznenađeni onim što su zatekli i vidjeli u toj mini tvornici. Nedugo nakon toga općina je osigurala drugi adekvatan prostor za ovu jedinu firmu u Kantonu Sarajevo koja se bavi proizvodnjom CNC mašina kroz partnerski projekat u kojem se Dizart obavezao da će vršiti besplatnu obuku i prekvalifikaciju nezaposlenih sa evidencije Službe za zapošljavanje Novi Grad. Nekoliko generacija CNC operatera i programera već je završilo proces obuke, a ciklusi se nastavljaju i u narednom periodu. Medutim, našem Jasminu to nije bilo dovoljno, pa se od druge polovine prošle godine odlučio na ulazak i u polje robotike. Za početak počelo se raditi na reparaciji i dogradnji starih robota koji se koriste u različitim industrijama. Ovi roboti se u potpunosti repariraju, reprogramiraju i opremaju novim alatima, te se u konačnici na tržište plasiraju pod domaćom robnom markom "Dizart". U drugoj fazi ovog projekta cilj je i kompletna vlastita proizvodnja industrijskih robota, a prateći dosadašnji razvoj ove kreativne kompanije vjerujemo da će i u tome uspjeti. Većinu svojih proizvoda Dizart plasira na tržišta Irske i Engleske, ali i domaće tržište. Ovo je jedna od poslovnih priča koje su dokaz da za vrijedne i kreativne ljude ne postoje nikakve prepreke. Neka ovaj primjer posluži i kao motivacija svim ostalima koji imaju poslovne ideje da se lakše odluče na njihovu realizaciju.

Posted by Semir Efendić on Monday, February 22, 2021

 

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti