Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Iz Vlade FBiH tvrde: Radnici u Federaciji nisu najsiromašniji u Evropi

16.02.2021. 08:26 / Izvor: Akta.ba

S obzirom na pogrešno interpretiranje podataka "Eurostat-a" o visini najniže plaće od strane određenih medija iz kojih su onda maliciozno izvukli naslov „kako su radnici u Federaciji Bosne i Hercegovine najsiromašniji u cijeloj Evropi“, radi tačnog i istinitog informiranja javnosti iz Vlade Federacije BiH uputili su saopćenje. 

Podsjećaju da "Eurostat“ radi istraživanje za države, te da "statistika Eurostata uzima u obzir zemlje članice EU i zemlje kandidate, te tako ne obuhvata BiH, koja još nema kandidatski status"", navodi se u saopćenju Vlade. 

"Navođenjem podataka zagarantirane najniže plaće u Federaciji BiH (406 KM) i  Republici Srpskoj (520 KM), upućuje na pogrešan zaključak "kako su radnici u Federaciji BiH najsiromašniji u Evropi“", navodi se u saopćenju.

Napominju da se uz zagarantiranu najnižu plaću radnicima u Federaciji BiH isplaćuju i neoporezive naknade (topli obrok, prevoz ...) u iznosu od 195 KM, čime dolazimo do podatka da je zagarantirana najniža plaća u Federaciji BiH 601 KM, a što je za 81 KM više od najniže zagarantirane plaće u Republici Srpskoj. 

"Vlada FBiH je prije nekoliko godina uputila u parlamentarnu proceduru Zakon o doprinosima i Zakon o porezu na dohodak. Usvajanjem tih zakona će automatski doći do povećanja minimalnih plaća i tada ćemo dobiti i puno jasniju sliku kolika je realna minimalna plaća, odnosno pokazat će se da će ona biti značajno veća od postojećih 406 KM", poručuju iz Vlade FBiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti