Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Izmjenama Zakona o šumama KS do potpunog ukidanja parafiskalnog nameta za općekorisne funkcije

24.05.2021. 15:13 / Izvor: Akta.ba

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić imenovao je danas Stručnu komisiju za pripremu i izradu teksta izmjena i dopuna Zakona o šumama Kantona Sarajevo.

"Ova komisija imenovana sa ciljem  sveobuhvatne zaštite šumskih dobara Kantona, kao i rješavanje problema vezanih za čuvare šuma, što će u konačnici, dovesti i do unaprijeđenja gospodarenja šumama", kazao je ministar Delić.

Trenutne aktivnosti Komisije biće usmjerene na pripremu i izradu izmjena i dopuna Zakona,  a ukoliko se ukaže potreba i mogućnost, pristupit će se izradi potpuno novog teksta Zakona o šumama usaglašenog sa međunarodnim konvencijama o zaštiti prirodnih resursa i zakona u FBiH.

Ministar Delić je istakao da jekrajnji cilj ovih izmjena zakona rasterećenje privrede kroz potpuno  ukidanje naknada za općekorisne funkcije šuma.

"Mi smo, nakon što je Skupština KS u februaru mjesecu po hitnom postupku usvojila izmjene zakona, smanjili ovaj parafiskalni namet za 50 %. Tada smo obećali da ćemo raditi i na potpunom ukidanju ove naknade, tako da je imenovanje ove komisije prvi korak u tom smjeru. Kroz redovnu proceduru sada idemo u izmjene i dopune ovog zakona ili eventualno donošenje novog zakona. To, naravno, podrazumjeva i provođenje javne rasprave, kao i uključivanje u postupak donošenja zakona svih zainteresiranih institucija", rekao je ministar Delić.

Istakao je i da će se  projekti koji su se  do sada finansirali iz sredstava prikupljenih po osnovu ove naknade, ubuduće finansirati iz Budžeta Kantona. To se prije svega odnosi na projekte kojima se podstiču i unaprijeđuju biološke fukcije šuma, odnosno održavanje biodiverziteta, te ekonomoske i socijalne funkcije šuma kao i djelovanje Uprave za šumarstvo, u okviru Ministarstva privrede KS.

Stručna komisija za izradu i pripremu ovog zakona sačinjena je od stručnjaka sa Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Udruženja šumarskih inženjera i tehničara, koje predstavljaju prof.dr. Ahmet Lojo, prof.dr. Mersudin Avdibegović, te diplomirani inžinjeri šumarstva Refik Hodžić i Samir Omerović. Predstavnici Ministarstva privrede u ovoj komisiji su Ednar Idriz, dipl.pravnik, diplomirani inžinjeri šumarstva Kemal Starogorčić i Sead Alić, te Elma Perteši-Žunić dipl.pravnica, kao predsjednica Komisije.

PODIJELI:

TAGOVI:

Zakon o šumama

Adnan Delić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti