Izmjene zakona o javnim nabavkama i lijekovima nisu dobili podršku u državnom parlamentu

02.03.2021. 15:03 / Izvor: Agencije
Izmjene zakona o javnim nabavkama i lijekovima nisu dobili podršku u državnom parlamentu

Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) nije usvojio izmjene Zakona o javnim nabavkama BiH koji je bio razmatran po hitnoj proceduri.

Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) nije usvojio izmjene Zakona o javnim nabavkama BiH koji je bio razmatran po hitnoj proceduri. Zakon nije dobio potrebnu entitetsku većini, pa je potrebno da ide na dodatno usaglašavanje. To neće biti urađeno na ovoj sjednici jer sjednici nije prisustvovalo dopredsjedavajući Dragan Čović.

Dom naroda nije usvojio ni Izmjene zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima koji će također ići na usaglašavanje. Protiv usvjanja oba zakona bili su delegati SNSD-a.

Tok sjednice

Hitna sjednica Doma naroda sazvana je za danas, nakon što je prošle sedmice Predstavnički dom, po hitnom postupku, usvojio dopune navedenih zakona koje bi trebale stvoriti zakonski okvir koji omogućava direktnu nabavku vakcina protiv koronavirusa od proizvođača.

Nikola Špirić, dopredsjedavajući Doma naroda, postavio je pitanje zašto se po članu 10 Zakona o javnim nabavkama ne nabavljaju vakcine jer, kako je rekao, postoji izuzeće, te upitao da li to podrazumijeva samo hiperprodukciju zakona.

Sa ovim stavom je saglasna i delegat Dušanka Majkić, koja je ustvrdila da izmjena Zakona o javim nabavkama nije potrebna. Ona je istakla da su se respiratori uvozili prema postojećem zakonu, te upitala da li ovo znači pokrivanje nerada i aljkavosti vlasti?

Majkić je rekla kako se sve radi površno jer se, navela je, ni o čemu ne dogovara.

Predlagač prijedloga zakona Adil Osmanović, Predsjednik kluba SDA u Predstavničkom domu, neće se obratiti delegatima jer za to danas nije bilo entitetske većine.

Majkić je rekla da nema potrebe da se predlagač obrati jer je, kako je rekla, sve poznato. Predsjedavajući Doma naroda Bakir Izetbegović ocijenio je da Osmanović treba da se obrati te dao prijedlog na glasanje, ali nije postojala entitetska većina za to.

Pojedini delagati izrazili su negodovanje što se neće čuti argumenti predlagača zbog čega su neophodne izmjene zakona.

Prilikom utvrđivanja dnevnog reda delegat iz Kluba bošnjačkog naroda Denis Bećirović (SDP) je predložio da se krene u pravcu formiranja ministarstva zdravstva BiH.

On je predložio da se u dnevni red današnje sjednice uvrsti nova tačka – razmatranje i usvajanje zaključka Doma naroda PSBiH kojim se nalaže Vijeću ministara BiH da u najkraćem roku u parlamentarnu proceduru dostavi prijedlog zakona o dopuni Zakona o Vijeću ministara BiH i prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave, s ciljem formiranja ministarstva zdravstva BiH.

Delegati nisu podržali ovaj Bećirovićev prijedlog i ta tačka nije uvrštena u dnevni rad današnje sjednice.

Šta podrazumijevaju izmjene zakona?

Podsjetimo, Predstavnički dom je 25. februara po hitnoj proceduri usvojio i uputio Domu naroda na hitno usvajanje dopune ova dva zakona kako bi se omogućila nabavka vakcina za sprovođenje imunizacije stanovništva BiH protiv virusa korona na najbrži mogući način, te obezbijedila zaštita života i zdravlja stanovništva BiH.

Cilj dopune Zakona o javnim nabavkama je omogućavanje nabavke vakcina za provođenje imunizacije stanovništva Bosne i Hercegovine od Covida-19 na najbrži način, te osiguranje zaštite njihovog života i zdravlja.

S druge strane, cilj dopune Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima je omogućavanje pristupa vakcinama i drugim lijekovima za sprečavanje i liječenje od zaraznih oboljenja, te zaštita života i zdravlja stanovništva.

Ovim zakonskim prijedlogom unaprijeđeno je postojeće zakonsko rješenje u skladu s osnovnim principom koji se odnosi na omogućavanje postupanja nadležnih organa u situacijama kada proizvođač lijekova za zarazna oboljenja traži posebne uslove.

Poslanici Predstavničkog doma su prošle sedmice po hitnom postupku usvojili dopune Zakona o javnim nabavkama i Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, koje je predložio Klub poslanika Stranke demokratske akcije.

Uz ova dva prijedloga zakona, Predstavnički dom usvojio je i zaključak kojim predlaže Domu naroda da ih razmatra po hitnom postupku jer su, kako se navodi u zaključku, visokog stepena hitnosti i formulirani su na jednostavan način.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti